News

ANM, un nou cod galben de fenomene severe. Zonele afectate de furtuni, ploi torențiale și grindină

ANM a emis, miercuri, un nou cod galben de fenomene severe valabil pentru mai multe județe din țară.
09.06.2021 | 10:23
ANM un nou cod galben de fenomene severe Zonele afectate de furtuni ploi torentiale si grindina
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri dimineață, o nouă alertă de fenomene meteo periculoase.

De codul galben care va intra în vigoare la prânz sunt vizate peste 20 de județe din sudul, centrul și sud-estul țării.

ADVERTISEMENT

ANM, o nouă alertă de cod galben. Unde lovesc furtunile violente, vijeliile și ploile torențiale

Pe parcursul zilei de miercuri (9 iunie) în Oltenia, vestul și nordul Munteniei, Dobrogea, local în Transilvania,precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat, în unele zone, chiar 40 l/mp, anunță ANM.

ANM, o nouă alertă de cod galben. Unde lovesc furtunile violente, vijeliile și ploile torențiale. Sursa foto: meteoromania.ro

ANM, informare de vreme severă până vineri

Tot de miercuri, de la ora 12:00, până vineri, 11 iunie, ora 23:00, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și, izolat, grindină.

ADVERTISEMENT

Aceste fenomene se vor semnala îndeosebi în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, centrul și estul teritoriului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse,25…50 l/mp.

ANM mai precizează că instabilitatea atmosferică va fi accentuată și la sfârșitul săptămânii. Asta înseamnă că sunt șanse mari să avem noi coduri de vreme severă.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în București

Meteorologii au emis și o prognoză specială pentru Capitală. Astfel, îndeosebi în cursul după-amiezilor de miercuri, joi și vineri (09, 10 și 11 iunie) vor fi perioade cu înnorări accentuate. Vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 5…15 l/mp și izolat posibil peste 20…25 l/mp.

Temperaturile maxime vor fi de 26…27 de grade, iar cele minime de 13…16 grade, anunță ANM.

ADVERTISEMENT