News

ANM, un nou cod galben de furtuni puternice. Ploi torențiale, vijelii și grindină în 28 de județe

Meteorologii ANM au emis un nou cod galben de furtuni puternice. Joi, până aproape de miezul nopții, 28 de județe vor fi afectate de ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină.
02.06.2022 | 10:16
ANM un nou cod galben de furtuni puternice Ploi torentiale vijelii si grindina in 28 de judete
Cod galben de furtuni puternice emis de ANM. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Debutul lunii iunie continuă să stea sub zodia fenomenelor severe specifice sezonului cald în care am intrat.

Cod galben de furtuni puternice emis de ANM. Ploi torențiale, vijelii și grindină în 28 de județe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi o atenționare cod galben de furtuni puternice valabilă în 28 județe din țară. Avertizarea este valabilă între orele 12.00 și 23.00.

ADVERTISEMENT

În acest interval, în zonele montane, local în Moldova, Transilvania, Maramureș, sudul Banatului și în zona continentală a Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijeliiși grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

ADVERTISEMENT

Meteorologii mai spun că astfel de manifestări vor fi pe arii restrânse și în restul țării.

ANM mai anunță că în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, această alertă poate fi actualizată. Asta înseamnă că sunt șanse mari să fie emise și coduri de tip nowcasting în această perioadă.

În ultimele zile, la nivel național au fost emise mai multe coduri nowcasting portocalii și chiar roșii, urmate și de mesaje RO-Alert din partea autorităților. Și Capitala a fost vizată, în urmă cu două zile, de astfel de fenomene severe.

ADVERTISEMENT
ANM Alertă cod galben harta. Sursa foto: meteoromania.ro

Cum va fi vremea în Capitală. Prognoza specială pentru Municipiul București emisă de ANM

Dacă în regiunile amintite mai sus se așteaptă furtuni violente, în Capitală șansele de averse sunt mult mai reduse.

ANM anunță că, în București, vremea va deveni călduroasă după-amiaza când și indicele temperatură umezeală (ITU) se va apropia de pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

Cerul va fi variabil cu unele înnorări după-amiaza, însă probabilitatea pentru averse și descărcări electrice va fi redusă. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 de grade.

ADVERTISEMENT