News

Alertă cod portocaliu de furtuni puternice pentru București și Ilfov: copaci căzuţi, autoturism distrus şi inundaţii. Update

Specialiștii de la ANM au emis, luni dimineața, un nou cod galben de instabilitate. La orele după-amiezii, Bucureștiul și județul Ilfov au intrat sub alertă cod portocaliu de furtuni puternice.
13.06.2022 | 10:27
Alerta cod portocaliu de furtuni puternice pentru Bucuresti si Ilfov copaci cazuti autoturism distrus si inundatii Update
Cod galben de furtuni puternice emis de ANM: vijelii, ploi torențiale și grindină în mai multe zone. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
13-06-2022
13:59

Consecințele furtunii din București: copaci căzuți, mașini distruse

Echipajele ISU au intervenit în urma furtunii din București. “Urmare a codului portocaliu din București am intervenit pentru îndepărtarea a 2 copaci, pentru extragerea apei din subsolul unei locuințe și pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de pe fațada unei clădiri. A fost avariat 1 autoturism”, au transmis pompierii.

13-06-2022
12:46

ANM a emis încă o alertă cod portocaliu pentru județul Ilfov

La ora 15:40 a intrat în vigoare o nouă alertă de furtună cod portocaliu pentru județul Ilfov. Aceasta va fi în vigoare până la ora 16:30.

Conform ANM, în localitățile Jilava, Măgurele, Cernica, Vidra, Bragadiru, Glina, 1 Decembrie, Cornetu, Berceni, Dărăști-Ilfov, Copăceni și Popești-Leordeni se vor semnala averse torențiale.

Cantitățile de apă vor acumula 25…35 l/mp. Ploile vor fi însoțite de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină de mici și medii dimensiuni.

13-06-2022
12:29

Alertă cod portocaliu și pentru București. S-a emis mesaj RO-Alert

ANM a emis cod portocaliu de furtună puternică și pentru municipiul București.

În intervalul 15:25 – 16:30 se vor semnala averse torențiale care vor acumula local 20…25 l/mp, izolat 30…35 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni mici și medii.

A fost emis și un mesaj RO-Alert. Iată mesajul emis de IGSU:

”Recomandam cetăţenilor următoarele măsuri preventive:

  • -pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
  • -sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
  • -închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii.
  • -evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ.”

13-06-2022
12:10

Alertă de furtuni puternice pentru București și Ilfov

În jurul orei 15.00, Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteorologică cod galben de vreme extremă valabilă până la ora 16:00, pentru municipiul București.

În acest interval se vor semnala averse care vor acumula 10…20 l/mp, izolat 25 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni.

ISU a emis și o atenționare pentru cetățeni:

Recomandăm cetăţenilor următoarele măsuri preventive:

  • -pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
  • -sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
  • -închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii.
  • -evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
13-06-2022
11:49

Cod portocaliu de furtună puternică în Ilfov emis de ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis o alertă cod portocaliu nowcasting de furtună puternică în județul Ilfov.

De la ora 14:30 până la 15:30, în Voluntari, Gruiu, Afumați, Moara Vlăsiei, Snagov, Găneasa, Ștefăneștii de Jos, Dascălu se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 70…90 km/h.

Va fi vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, căderi de grindină și local averse torențiale care vor acumula 20…25 l/mp.

13-06-2022
11:16

Alertă de inundații emisă de INHGA. Zonele vizate

În paralel cu alerta ANM de ploi însemnate, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis luni o atenţionare cod galben de inundaţii valabilă până la ora 24:00, pe râuri din bazinele hidrografice Someşul Mic, Mureş, Argeş şi Ialomiţa.

Alerta este valabilă pentru râurile din următoarele bazine hidrografice:

  • Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Cluj şi Bihor)
  • Arieş – bazin amonte SH Câmpeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval SH Câmpeni (judeţele Alba si Cluj)
  • Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Arieş – amonte confluenţă cu râul Târnava (judeţele Cluj şi Alba)
  • Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava – amonte SH Brănişca (judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara)
  • Argeş – bazin superior, Dâmboviţa – bazin superior (judeţele Argeş şi Dâmboviţa)
  • Ialomiţa – bazin amonte SH Pucioasa şi afluenţii aferenţi sectorului aval SH Pucioasa – amonte S.H. Siliştea Snagovului (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov)
  • Prahova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Prahova, Buzău şi Ialomiţa).

INHGA mai precizează că atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale. Acestea se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Cluj, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o nouă zi cu manifestări extreme în mai multe județe.

Cod galben de furtuni puternice emis de ANM: vijelii, ploi torențiale și grindină în mai multe zone

Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil în mai multe zone ale țării.

ADVERTISEMENT

Alerta ANM este valabilă luni, de la ora 12.00 până la ora 22.00. În intervalul menționat, local în zona de munte, în Oltenia, Muntenia și Transilvania, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcării electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină, transmite Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

ADVERTISEMENT

Cantitățile de apă vor depăși 20-30 de litri pe metru pătrat și izolat vor ajunge la 40 de litri pe metru pătrat.

ANM precizează că manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în restul țării, cu o probabilitate mai mare în zonele din sud și din centru.

ADVERTISEMENT

Reamintim că alertele cod galben de furtuni puternice vin pe bandă rulantă dinspre Administrația Națională de Meteorologie încă de vineri, 10 iunie.

Avertizare cod galben ANM. Sursa foto: meteoromania.ro

Cum va fi vremea în Capitală. Prognoză specială a ANM pentru Municipiu București

Specialiștii ANM au emis și obișnuita prognoză specială pentru zona Capitalei.

Luni, în București, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza și seara când vor fi posibile averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului.  Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 31 de grade.

ADVERTISEMENT

”Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice”, se mai arată pe site-ul ANM.

ADVERTISEMENT