News

ANM: Un val de praf saharian va lovi România. Care sunt riscurile pentru sănătate

Meteorologii anunță un nou val de praf saharian și vânt puternic în toată țara, cu rafale ce pot atinge 90 km/h. Iată care sunt zonele afectate.
14.04.2025 | 13:06
ANM Un val de praf saharian va lovi Romania Care sunt riscurile pentru sanatate
ANM a anunțat că un nou val de praf saharian va ajunge la noi în țară. Iată care sunt persoanele ce ar putea fi afectate. Sursa foto: Colaj Fanatik, Facebook
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că, între 14 și 18 aprilie, România va fi traversată de un nou val de aer încărcat cu praf saharian. Masa de aer, provenită din nordul Africii, este purtată de vântul din sud-vest către sud-estul Europei și va afecta inclusiv teritoriul țării noastre.

ANM anunță un nou val de praf saharian peste România

Potrivit specialiștilor meteo, particulele de praf vor fi resimțite mai ales în momentele în care va ploua, fiindcă atunci sunt aduse mai ușor la sol. Fenomenul nu este unul rar în această perioadă, dar în combinație cu episoadele de vânt puternic, poate avea un impact mai mare asupra calității aerului și vizibilității.

ADVERTISEMENT

Specialiștii avertizează că acest episod de transport atmosferic are efecte serioase asupra sănătății populației, dar și asupra mediului și infrastructurii. Particulele microscopice transportate de curenții de aer pot pătrunde ușor în căile respiratorii. Persoanele care suferă de astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC) sau alte boli pulmonare pot resimți agravarea simptomelor.

Cum ne afectează sănătatea

Cele mai frecvente reacții sunt tusea, strănutul, respirația dificilă și lăcrimarea ochilor. Disconfortul poate fi resimțit și de persoane sănătoase, mai ales în zonele urbane, unde poluarea se cumulează cu praful saharian. Copiii, vârstnicii sau persoanele cu boli cardiace și respiratorii sunt cele mai vulnerabile în fața acestui fenomen, conform Rfi.fr.com.

ADVERTISEMENT

Medicii le recomandă acestor persoane să evite deplasările în aer liber, mai ales în intervalele în care vântul este puternic sau se înregistrează precipitații. În astfel de momente, particulele din atmosferă sunt aduse mai aproape de sol, crescând riscul de inhalare. Efectele prafului saharian nu se limitează doar la sistemul respirator. Expunerea prelungită poate provoca iritații oculare și cutanate, mai ales în cazul celor cu pielea sensibilă.

În zonele în care va ploua, praful aflat în atmosferă se va depune pe sol, lăsând un strat fin, roșiatic, vizibil mai ales pe caroserii, ferestre, balcoane sau mobilierul exterior. Mai mult decât atât, praful saharian afectează inclusiv infrastructura energetică.

ADVERTISEMENT

Panourile solare, tot mai des utilizate în România, își pot reduce eficiența din cauza stratului de praf depus pe suprafața lor. Specialiștii recomandă, de asemenea, curățarea periodică a acestora pentru a nu pierde din capacitatea de producție.

ADVERTISEMENT