News

ANM, vești despre vremea în România. Vom avea un nou val de caniculă zilele următoare?

Elena Mateescu, directoarea ANM, a oferit joi vești despre vremea in România, explicând dacă vom avea un nou val de caniculă în zilele următoare.
12.08.2021 | 21:46
ANM vesti despre vremea in Romania Vom avea un nou val de canicula zilele urmatoare
ADVERTISEMENT

Miercuri, specialiștii au avertizat că vom avea din nou fenomene meteo extreme, vijelii, furtuni și episoade de caniculă, pe tot parcursul lunii august.

Încă de acum câteva zile, Administrația Națională de Meteorologie a explicat cum va arăta vremea în luna august, folosind datele Centrului European de Prognoză Meteo pe Termen Mediu.

ADVERTISEMENT

ANM, noi vești despre vreme. Va fi România lovită de un nou val de caniculă?

Cosmin Prelipceanu: “Vom avea un nou val de caniculă?”

Elena Mateescu: “Chiar de sâmbătă temperaturile vor fi în creștere, vom consemna din nou 35-36 de grade, iar din duminică valul va fi în extindere începând cu partea de vest a țării.

În primele zile, luni, marți și miercuri, va cuprinde toată țara, exceptând lanțurile montane și nordul. Vom vorbi de temperaturi de peste 35 de grade în toată țara. Este o masă de aer foarte cald care afectează Spania și Italia.

ADVERTISEMENT

Spania are cod roșu pentru temperaturi mai mari de 40 de grade, ieri în Sicilia s-au înregistrat 48.8 de grade Celsius. Către a doua parte a săptămânii ne așteptăm să mai avem sisteme noroase bine organizate.

Dacă la început, în partea de vest, nord și centru a țării, spre finalul săptămânii este posibil și pentru regiunea sud-vestică.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță vom emite un cod galben pentru sfârșitul de săptămână și în funcție de temperaturile maxime, este posibil și un cod portocaliu la începutul săptămânii viitoare.

Suntem în a doua decadă a lunii august și ne apropiem de 37-38 de grade, posibil 39, va depinde de masa de aer cald. Partea de sud-vest este cel mai afectat, adică județele Mehedinți, Dolj, întotdeauna recordurile apar la acele stații meteorologice, Calafat, Bechet.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “Este posibil ca în câțiva ani aceste temperaturi extreme să fie ceva obișnuit pentru toată țara?”

Elena Mateescu: “Cu siguranță, da, pentru că observăm în ultimii ani au fost doborâte recordurile înregistrate ulterior. Așa cum arată și raportul ONU, publicat luni, cu certitudine acest lucru se va întâmpla.

Ținta acordului de la Paris de 1.5-2 grade este condiția necesară pentru a limita consecințele schimbărilor climatice asupra activităților socio-economice.

Trebuie să luăm în considerare aceste valuri de căldură mult mai dese, mult mai intense, chiar dacă nu am înregistrat valori-record, ceea ce face ca acest val de căldură să se simtă mult mai intens este acea combinație a temperaturii maxime cu nivelul de umiditate.

Cosmin Prelipceanu: “Să ne programăm vacanțe și pentru luna septembrie?”

Elena Mateescu: “Dacă luăm în calcul în considerare ultimii doi ani, toamnele acestor ani au fost în top trei cele mai călduroase, în medie, din ultimii 60 de ani. Septembrie este cu siguranță lună de vacanță.”

ADVERTISEMENT
Tags: