News

ANPC a închis temporar 30 de locuri de joacă din Sectorul 1 al Capitalei. S-au descoperit nereguli care periclitează viața copiilor

Din 33 verificate, ANPC anunță închiderea temporară a 30 de locuri de joacă, din Sectorul 1 al Capitalei. S-au descoperit o serie de nereguli care îi pun în pericol pe copii.
08.04.2022 | 00:12
ANPC a inchis temporar 30 de locuri de joaca din Sectorul 1 al Capitalei Sau descoperit nereguli care pericliteaza viata copiilor
Zeci de locuri de joacă din Sectorul 1 al Capitalei, închise temporar de ANPC. Sursa foto: Facebook Paul Anghel/colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Inspectorii ANPC au controlat 33 de locuri de joacă, din Sectorul 1 al Capitalei, în perioada 5-7 aprilie. Din acest total, s-a hotărât ca 30 dintre ele să fie închise temporar, din cauză că s-au descoperit nereguli grave, care îi pot răni pe copii.

Locuri de joacă, administrate de Primăria Sectorului 1, închise temporar pentru nereguli

Locurile de joacă, unde nu se va mai permite accesul până nu se rezolvă problemele, sunt în administrarea Primăriei Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand.

ADVERTISEMENT

”Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov, împreună cu structurile teritoriale din judeţele Giurgiu şi Ialomiţa, au realizat, în perioada 5-7 aprilie 2022, sub coordonarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), ample acţiuni de control în 33 parcuri şi locuri de joacă din sectorul 1 al Capitalei, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legii, în domeniu.

În toate aceste locaţii, aflate în administrarea Primăriei Sectorului 1, au fost constatate nereguli de către comisarii ANPC, aplicându-se primele sancţiuni. Până în acest moment, au fost oprite temporar de la prestarea serviciului 30 din totalul locaţiilor verificate”, au transmis inspectorii ANPC, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Ce probleme s-au descoperit la locurile de joacă închise

Printre problemele care s-au descoperit sunt atât lipsa instrucțiunilor referitoare la modul de utilizare, numărul de copii care pot avea acces, pericolele la care se expun cei mici, cât și prezența unor gropi sau un felinar electric desprins și defect.

Pe lângă acestea, s-au mai identificat și echipamente interzise pentru folosire, bucăți de tartan deteriorate, copaci cu crengi uscate aplecate deasupra locurilor de joacă, dar și:

ADVERTISEMENT

”- Prezența unor cabluri electrice aflate la aproximativ 1,5 m de sol, prinse de un stâlp din lemn din incinta unuia dintre spațiile de joacă
– Prezența unor bănci din parc cu vopseaua exfoliată
– Lipsa informării scrise a publicului în limba română în zona de joacă și în cea de fitness
– Lipsa etichetării locului de joacă (absența mențiunilor minim obligatorii)
– Prezența, în apropierea grupului de ședere din zona de repaos, a unor gropi care poat pune în pericol integritatea copiilor”, a scris pe facebook și Paul Anghel, directorul general al Direcţiei Generale de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.

Pe data de 29 martie, ANPC a mai închis temporar 15 locuri de joacă, din parcurile Herăstrău, Cișmigiu și Tineretului, la fel, pentru defecțiunile sesizate. În spațiile care se află sub administrarea Administrației Lacuri, Parcuri și Asgrement București (ALPAB), s-au găsit:

ADVERTISEMENT

”-Utilizarea unor echipamente deteriorate, 
– Existența unui paviment cu denivelări, 
– Bucăți de tartan lipsă, 
– Utilizarea unor tobogane metalice și aparate de joacă cu porțiuni deteriorate, spărturi, șuruburi ieșite în relief, 
– Lipsa unor bare de protecție, 
– Lipsa manșoanelor de protectie din cauciuc la lanțurile  leagănelor, 
– Folosirea unor mese de tenis sparte
– Lipsa informării scrise a publicului la locurile de joacă
– Igienizarea precară a locațiilor, 
– Prezența, în zona de fitness, a unor elemente deteriorate, ruginite, fără informare scrisă la locație”, au mai transmis inspectorii ANPC.

ADVERTISEMENT
Tags: