News

ANPC a suspendat activitatea a două magazine Auchan din Suceava și Iași. Ce nereguli au găsit inspectorii

Două magazine Auchan, din județele Iași și Suceava, au fost închise temporar de ANPC. Inspectorii au găsit mai multe nereguli, pentru care au aplicat și amenzi.
13.05.2022 | 21:45
ANPC a suspendat activitatea a doua magazine Auchan din Suceava si Iasi Ce nereguli au gasit inspectorii
Ce nereguli au găsit inspectorii ANPC în magazinele Auchan din Suceava și Iași. Sursa foto: Facebook/ ANPC/colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

ANPC anunță închiderea temporară, până la remedierea problemelor, a două magazine Auchan din țară, mai exact, din județele Suceava și Iași. Aici s-au depistat o serie de nereguli, printr care pâine depozitată în coșuri de cumpărături murdare.

Ce nereguli s-au depistat la magazinele Auchan din Suceava și Iași, închise de ANPC. S-au aplicat amenzi de 80.000 de lei

Inspectorii ANPC au aplicat și amenzi în valoare totală de 80.000 de lei. De asemenea, de la supermarketul Auchan din Iași s-au prelevat probe de apă minerală, urmând a fi trecute printr-un examen microbiologic.

ADVERTISEMENT

”În urma controlului, comisarii ANPC au aplicat celor două unității amenzi contravenționale, în valoare de 80.000 lei, împreună cu măsura complementară de:

– oprire temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru zona Gastro a celui din Suceava
– oprire temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru vitrinele frigorifice ale celui din Iași.

ADVERTISEMENT

De asemenea, de la magazinul situat în Iași au fost prelevate probe de apă mineral pentru a fi verificate printr-un examen microbiologic”, au comunicat inspectorii ANPC.

S-au mai descoperit și nereguli precum: grăsimi vegetale sub denumirea de brânzeturi, vitrine frigorifice cu rugină sau vopsea exfoliată sau pește depozitat în condiții necorespunzătoare.

ADVERTISEMENT

De altfel, s-a găsit mâncare ținută la temperatură nepotrivită, fapt care ne pune în pericol starea de sănătate.

”Câteva dintre neregulile constatate au fost:
– comercializarea de pește proaspăt depozitat necorespunzător 
– comercializarea unor specialități pe bază de grăsimi vegetale sub denumirea de brânzeturi 
– utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate corespunzător sau deteriorate (cu rugină, vopsea exfoliată, mucegai, resturi de alimente, ventilatoare cu praf etc.)
– utilizarea unor spații de depozitare improprii (cu mucegai, ventilatoare neigienizate)
– nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor în vitrina caldă
– comercializarea pâinii proaspete, în zona de brutărie, depozitată în cărucioare neigienizate, produse care pot pune în pericol sănătatea și securitatea consumatorilor”, au mai transmis inspectorii ANPC.

ADVERTISEMENT

Avocat: ”Abaterile repetate ale operatorilor economici mari nu cred că pot găsi justificare”

Măsura închiderii centrelor comerciale Auchan s-a luat o dată cu demararea campaniei ”Caravana Consumatorilor” a ANPC, instituție condusă de Horia Constantinescu. Controalele vor fi făcute în continuare.

” (…) Cele mai mari magazine verificate de către echipele Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Est Iași, coordonate, de președintele ANPC, Horia Constantinescu, vicepreședintele Sebastian Ioan Hotca și directorul general Paul Anghel aparțin lanțului Auchan și se află în municipiile Suceava și Iași (…)

Sunt avocat și vin dintr-o zonă care ține mai mult de juridic decât de acțiunea de control în sine. Ca obiective principale, mi-am propus aducerea legislației privind protecția consumatorilor la un nivel adecvat pieței și, bineînțeles, exigențelor europene.

Abaterile repetate ale operatorilor economici mari nu cred că pot găsi justificare. Am învățat multe în cadrul acestei acțiuni și, sigur, viitoarele noastre proiecte legislative vor ține cont de realitatea acțiunilor de control”, a precizat și Sebastian Ioan Hotca, vicepreședinte ANPC.

ADVERTISEMENT