News

ANPC a tăiat în carne vie, după ordinul lui Dragnea! Amenzi uriașe pentru operatorii care vând fructe și legume

19.04.2019 | 11:16
ANPC a taiat in carne vie dupa ordinul lui Dragnea Amenzi uriase pentru operatorii care vand fructe si legume

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor(ANPC) a tăiat în carne vie, de la începutul lunii aprilie, după ordinul lui Dragnea. Au fost verificați 670 de operatori economici care comercializează legume și fructe, 78 la sută dintre aceștia fiind amendați.

ANPC a tăiat în carne vie, după ordinul lui Dragnea

Aproximativ 500 de tone de produse au fost cercetate, iar 60 de tone nu se încadrau în prevederile legale. ANPC a controlat, de la începutul lunii aprilie, depozite, piețe en-gros, operatori economici care comercializează legume și fructe proaspete în lanțuri de magazine de tip hipermarker și supermarket. În final, vineri, ANPC a transmis și verdictul. „Au fost controlaţi 678 operatori economici, dintre care la un număr de 532 (78%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare.

A fost verificată o cantitatea 487 tone fructe şi legume proaspete din care 60 tone (12 %) nu se încadrau în prevederile legale”, a transmis departamentul. Drept urmare a deficiențelor constatate, s-a dispus retragerea de la comercializare și oprirea definitivă a aproximativ 9,5 tone de legume și fructe, care valorează 60.479 lei, produse improprii consumului uman.

ANPC a tăiat în carne vie, după ordinul lui Dragnea! Amenzi uriașe pentru operatorii care vând fructe și legume
Amenzi uriașe pentru operatorii care vând fructe și legume

Amezi în valoare de 1.723.600 de lei

Totodată, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare și a 135 de tone legume și fructe, în valoare de 204.852 lei, până când neconformitățile constatate se vor remedia. La calcul au ieșit 608 sancțiuni contravenționale, dintre care 260 avertismente și 348 amenzi contravenționale, în valoare de 1.723.600 de lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Unii comercianți vindeau fructe și legume preambalate, cantitatea reală fiind mai mică decât cea regăsită pe etichete. Spre exemplu, au fost găsiți cartofi albi, plasă 2 kilograme, dar produsul cântărea în realitate 1,974 kilograme, lămâi la plasă de 500 grame, cantitate reală – 0,470 grame li kimbir la caserolă de 200 de grame având în realitate 188 de grame.