News

Video. Amenzi de peste un milion de lei date comercianților. ANPC a găsit gândaci morţi şi produse pline de mucegai

În urma mai multor controale la operatorii economici, ANPC a găsit gândaci morţi şi produse pline de mucegai. Inspectorii au dat comercianților amenzi de peste un milion de lei
28.12.2021 | 18:04
Video Amenzi de peste un milion de lei date comerciantilor ANPC a gasit gandaci morti si produse pline de mucegai
ADVERTISEMENT

Amenzi de peste un milion de lei au fost date comercianților din trei regiuni ale țării, după ce inspectorii ANPC au găsit numeroase nereguli, printre care și gândaci morţi şi produse pline de mucegai.

Amenzi de peste un milion de lei date comercianților

La doar câteva zile de când au fost date amenzi uriașe magazinelor de pe Valea Prahovei, unde inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au găsit carne stricată, fructe și legume mucegăite, au fost descoperite și alte nereguli la operatorii economici din trei regiuni ale țării.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat postat pe rețelele sociale, reprezentanții ANPC au declarat că au efectuat mai multe controale în stațiunile din România.

Inspectorii au verificat activitatea a peste 250 de comercianți din orașele Ploiești, Iași și Brașov și au găsit numeroase nereguli.

ADVERTISEMENT

“Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) se află alături de turistul aflat în vacanța de iarnă, oriunde acesta dorește să și-o petreacă, pe teritoriul României.

Coordonat de președintele ANPC, Mihai Culeafă, și de directorul general ANPC, Paul Anghel, Comandamentul de Iarnă 2021, organizat de Autoritate, are ca misiune prevenirea și combaterea practicilor care dăunează vieții, sănătății, securității și intereselor economice ale consumatorilor aflați în vacanță, în stațiunile din România, în perioada sărbătorilor de iarnă.

ADVERTISEMENT

Comandamentul a verificat și consiliat, în prima săptămână de activitate, 255 de operatori economici, în 3 regiuni ale țării: Sud Muntenia Ploiești, Nord Est Iași și Centru Brașov”, a precizat ANPC.

În urma verificărilor, comisarii ANPC au dat amenzi în valoare de aproximativ 1,1 milioane de lei, precum și peste 130 de avertismente. De asemenea, activitatea a 30 de comercianți a fost oprită temporar până la remedierea deficiențelor, iar un alt operator economic riscă suspendarea activității până la șase luni.

ADVERTISEMENT

Ce nereguli au găsit inspectorii ANPC în stațiunile din România

Inspectorii ANPC au găsit, printre altele, chiar și gândaci morți, precum și produse pline de mucegai. Aceștia au descoperit, de asemenea, și alimente expirate puse la comercializare sau folosite pentru gătit.

În plus, vitrinele frigorifice erau neigienizate corespunzător. Potrivit comisarilor ANPC, tăvile acestora conțineau urme de resturi alimentare, pete și lichid provenit de la scurgerile din produse, iar ventilatoarele vitrinelor aveau depuneri de praf pe grila de protecție, precum și urme de mucegai și de rugină.

Lipsa menționării alergenilor sau a afișării gramajului porțiilor, precum și lipsa etichetelor la unele produse alimentare se numără printre abaterile constatate de ANPC la unele unități de alimentație publică.

Nici pensiunile nu au scăpat de verificări. Comisarii ANPC au descoperit multiple probleme și în spațiile de cazare. Conform acestora, utilizarea unor lenjerii de pat, saltele și alte accesorii, neigienizate sau deteriorate, precum și lipsa afișării prețurilor la cazare sunt câteva dintre ele.

“Suntem mereu alături de consumatori și avem permanent grijă ca drepturile lor, legea să fie respectate de către operatorii economici. Nu admitem ca pretextul profiturilor, chiar într-o perioadă grea, să justifice o formă de lipsă de respect față de consumator.

De aceea, în perioada sărbătorilor de iarnă, suntem atenți și ne aflăm oriunde, în România, turistul și-ar dori să-și petreacă vacanța, pentru a ne asigura că actul comercial se derulează conform reglementărilor. Bazați-vă pe noi!“, a declarat președintele ANPC, Mihai Culeafă.

ADVERTISEMENT