News

ANPC, avertisment pentru românii care merg pe litoral. Alimentul pe care nu trebuie să-l consumi

ANPC îi anunță pe români că trebuie să aibă mare grijă atunci când merg pe litoral pentru că pe plajă au apărut comercianții ambulanți care rareori respectă normele de igienă.
02.07.2024 | 20:30
ANPC avertisment pentru romanii care merg pe litoral Alimentul pe care nu trebuie sal consumi
ANPC, avertisment pentru românii care merg pe litoral. Alimentul pe care nu trebuie să-l consumi. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai mult, în multe restaurante de pe litoral ”mizeria e la ea acasă”, așa cum au indicat comisarii de la Protecția Consumatorului. Așadar, controalele au început în toate stațiunile, astfel că vor fi luate cele mai ”drastice” măsuri împotriva acelor comercianți care nu se gândesc la sănătatea turiștilor atunci când nu respectă normele de sănătate și igienă.

ANPC, avertisment pentru românii care merg pe litoral

Conform Observatornews.ro, litoralul românesc este împânzit de terase și restaurante, pe lângă clasicele localuri cu sistem de autoservire. Acestora li se adaugă zeci de comercianți ambulanți, iar în multe restaurante igiena e cu adevărat o problemă. Majoritatea românilor merg pe ”încredere”, însă există și turiști care studiază atent localul înainte de a alege meniul zilei.

ADVERTISEMENT

“Da, mai ales cu un bebeluş micuţ chiar nu prea avem încredere să mergem oriunde. Suntem atenţi să fie proaspătă, în primul rând”, povestește o turistă. “Nu, nu, niciodată, nicodată nu mâncăm de la comercianţi ambulanţi. Să fie restaurant în incinta hotelului întrucât considerăm că este mai bine aşa, având şi copil mic, este mult mai, mult mai sigur”, explică, la rândul său, un bărbat.

Autoritățile spun că au început deja controalele în toate localurile din stațiunile de la mare. Sunt verificate restaurantele, localurile, hotelurile, plaja, serviciile și, inclusiv, micile magazine. Nu scapă de controale nici vânzătorii de porumb de pe plajă, îndrăgiți de toți turiștii de mai bine de 30 de ani.

ADVERTISEMENT

Horia Constantinescu, președinte al comisariatului pentru protecţia consumatorilor, după ce a ratat Primăria Constanța, îi ceartă pe părinții care apelează la astfel de vânzători ambulanți. Nimeni nu ar trebui să cumpere astfel de produse, crede Constantinescu.

“Produsele repective cu siguranţă nu trebuie consumate, cred că ar trebui să găsim măcar o sancţiune nu divină, ci una punitivă pentru părinţii ce înţeleg să achiziţionze astfel de produse pentru copiii lor“, a explicat Horia Constantinescu. Așadar, românii nu ar trebui să consume niciodată porumb sau alte produse de la vânzătorii ambulanți de pe plajă.

ADVERTISEMENT

Protecția Consumatorului îi avertizează pe români să nu consume porumb

“Unităţile de alimentaţie publică, cazare, turism, plaje, servicii, magazine de diferite tipuri cu atenţie cu deosebită asupra tarabelor, toaletelor, care comercializează produse copii de marcă şi contrafăcute, mai ales, ştim foarte bine care sunt extrem de periculoase pentru consumatori“, a adăugat și Sebastian Hotca, preşedinte interimar ANPC.

Controalele vor dura până pe 1 august, însă ANPC poate decide să mențină această stare de ”alertă” chiar până în toamnă, dacă vor exista semnale că există prea mulți comercianți care încalcă legea. Totul ca sănătatea turiștilor români și străini să nu fie pusă în pericol, lucru confirmat și de către ministerul turismului Ștefan Oprea.

ADVERTISEMENT

“Mesajul este foarte clar şi l-am transmis mediului de afaceri de fiecare dată când ne-am întâlnit cu ei, că acolo unde constatăm nereguli care pot pune în pericol sănătatea, integritatea sau chiar viaţa consumatorilor din România, măsurile sunt imediate şi sunt intrasigente”, a precizat Ştefan Oprea, ministrul turismului.

ADVERTISEMENT