News

ANPC continuă controalele. A închis raioane din Penny, Profi, Lidl și Carrefour

ANPC și-a continuat controalele la supermarketuri și a închis mai multe raioane din magazine aparținând Penny, Profi, Lidl și Carrefour, la Ploiești.
04.11.2021 | 11:01
ANPC continua controalele A inchis raioane din Penny Profi Lidl si Carrefour
ADVERTISEMENT

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat șapte magazine din Ploiești, unde a constatat nereguli și a dat 12 amenzi în valoare totală de 180.000 de lei.

În plus, circa 700 de kilograme de produse alimentare, în valoare de peste 10.000 de lei, au fost oprite de la comercializare. De asemenea, s-a interzis temporar vânzarea a 2,3 tone de alimente, în valoare de 14.000 de lei.

ADVERTISEMENT

ANPC a închis mai multe raioane de la Penny, Profi, Lidl și Carrefour

Echipa de control a mai dispus oprirea temporară a prestării serviciului în cinci cazuri, la raioanele cu vitrină asistată, vitrinele cu produse congelate, cele cu produse calde, cele cu produse refrigerate, zonele de brutărie. Și, în urma acelorași verificări, au fost făcute două propuneri de închidere a raioanelor de panificație, preparate din carne și produse de cofetărie, pe o durată de cel mult 6 luni.

Cele șapte magazine controlate de inspectorii ANPC aparțin companiilor Rewe Romania SRL (Penny), Profi Room Food SRL, Lidl Discount SRL și Carrefour Romania SA.

ADVERTISEMENT

ANPC continuă controalele. Nereguli sunt nenumărate

Printre neregulile constatate de inspectorii ANPC s-au numărat: legume și fructe stricate sau nesortate, produse expirate, nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde (de minimum +60 grade C, la raionul gastro) și nerespectarea temperaturii indicate de producători. Pentru anumite produse alimentare s-a constatat că nu se poate asigura temperatura optimă din cauză că vitrinele erau sparte.

De asemenea, s-a mai constatat că tăvile pentru coacerea pâinii prezentau resturi arse, iar cuptorul nu era  curățat corespunzător. Mai mult, în spatiile de producție a pâinii si a produselor de panificatie, precum și în laboratorul de cofetărie era plin de muște. Iar la vitrinele frigorifice, sub tăvi, se afla un lichid de scurgere cauzat de funcționarea defectuoasă a agregatului, iar la alte vitrine tăvile erau ruginite sau deteriorate.

ADVERTISEMENT

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au mai văzut că sistemul de ventilație al magazinelor era necurățat, cu depuneri masive de praf și grăsime.
– utiizarea unor rasteluri și a unor tăvi ruginite și deteriorate.

Controalele de la Ploiești au fost făcute de echipele de control reunite ale Comisariatelor Regionale pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov și Prahova, coordonate de Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă și Directorul general ANPC, Paul Anghel, pe 3 noiembrie 2021.

ADVERTISEMENT

Tot la Ploiești, inspectorii ANPC au verificat și modului în care este respectată legislația în vigoare la supermarketurile din oraș.

Nici piețele n-au scăpat de controalele Protecției Consumatorilor

Potrivit unui comunicat al instituției, o situație gravă a fost constatată la Piața La Cocoș din Ploiești, unde a fost oprită activitatea pentru întrgul spațiu comercial în cazul a cinci companii care își desfășurau activitatea în galeria comercială a pieței. La controale s-a descoperit că vitrinele frigorifice erau murdare, la fel și standurile de vânzare, unde nu se mai făcuse curățenie de mult timp.

În plus, inspectorii au găsit gândaci în spațiile comerciale și gunoi depozitat necorespunzător. Mai mult, vitrinele frigorifice pentru alimente erau într-o stare de degradare avansată.

Cei cinci operatori economici sunt închiși de ANPC sunt: Diadra SRL, Iocaza Conf SRL, Supermarket La Cocoș SRL, Escu Serv Construct SRL, Redexpro SA. În urma controlului, cele cinci firme au primit și amenzi contravenționale în valoare totală de 140.000 lei.

Auchan, Mega Image și Cora, printre „victimele” ANPC

Reamintim că, pe 29 octombrie, ANPC a constatat nereguli la hipermarketurile Cora din Pantelimon și Alexandriei și, mai mult, a anunțat că magazinele ar putea fi închise pentru șase luni.

Pe 1 noiembrie, a venit rândul rețelei Auchan să aibă probleme, Protecția Consumatorilor descoperind nereguli la magazinele din Titan, Vitan, Militari și Berceni, pentru care, de asemenea, s-a cerut închiderea pentru șase luni.

Rețeaua se supermarketuri Mega Image a fost controlată pe 2 noiembrie, când au fost descoperite probleme mari de igienă la magazinele de la Piața Domenii, Bulevardul Ion Mihalache, Piața Sudului și Șoseaua Colentina. Și aici, pe lângă amenzi, inspectorii ANPC au anunțat că e posibilă închiderea pantru șase luni.

ADVERTISEMENT