ADVERTISEMENT
News

ANPC îi liniștește pe români: ”Nu există risc real de infectare cu COVID-19 prin alimente și ambalaje”

Autor: Adrian Baciu | 22.04.2020 | 15:44
ANPC îi liniștește pe români: ”Nu există risc real de infectare cu COVID-19 prin alimente și ambalaje”
ANPC îi liniștește pe români: ”Nu există risc real de infectare cu COVID-19 prin alimente și ambalaje”. Sursa foto: hepta.ro

Nu există risc real de infectare cu COVID-19 prin alimente și ambalaje” este anunțul ANPC care îi liniștește pe cetățenii din România care se temeau de răspândirea bolii prin intermediul acestor lucruri.

ADVERTISEMENT

ANPC îi liniștește pe români: ”Nu există risc real de infectare cu COVID-19 prin alimente și ambalaje”

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, a anunțat derularea mai multor măsuri de prevenție în unitățile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare.

În contextul pandemiei de coronavirus, șeful ANPC a precizat că nu există risc real de infectare prin alimente cu noul virus şi nici de contaminare din ambalajele alimentare.

”Din comunicările transmise de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) rezultă că nu există niciun raport sau alte evidenţe de transmitere a bolii COVID -19 prin consumul de alimente.

ADVERTISEMENT

Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica.

Nu exista informaţii privind prezenţa în alimente a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor”, a transmis directorul general al ANPC printr-o postare pe Facebook.

ANPC: ”Ambalajele contaminate nu transmit infecția”

De la startul pandemiei de COVID-19, mai mulți specialiști și cercetători au ieșit public și au arătat timpul de supraviețuire al virusului pe diferite suprafețe.

ADVERTISEMENT

Directorul ANPC a a dat asigurări cetățenilor că nu exisă risc real de contaminare din ambalajele alimentare.

“Deşi studiile recente arată că virusul Sars-CoV-2 persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe mai dure (oţel, plastic) nu există nicio dovadă că ambajele contaminate transmit infecţia”, a adăugat Paul Anghel.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai spus că operatorii din domeniul alimentar au deja reglementate, implementate şi verificate regulile de igienă, acestea având ca scop evitarea contaminării alimentelor cu agenţi patogeni, inclusiv cu cei responsabili de COVID -19.

În următoarea perioadă, ANPC a impus unităților comerciale din țară ca produsele de panificaţie şi patiserie vrac expuse în magazinele de vânzare cu amănuntul trebuie să fie plasate în vitrine din plexiglas.

ADVERTISEMENT

Dacă acestea se vând în standuri deschise cu autoservire trebuie să fie plasate spre vânzare în ambalaje din plastic, celofan sau hârtie.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT