ANPC este în război cu etichetele-semafor care indică, la raftul supermarketurilor, scorul nutrițional al alimentelor.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor informează că produsele cu așa-numitele etichete-semafor – Nutri-Score – trebuie să dispară de pe rafturile magazinelor.
Conform ANPC, în lipsa unei abordări selective, consumatorii pot fi îndrumați spre un regim alimentar care nu le-ar fi benefic.
Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a dat slănina drept exemplu pentru care vrea să interzică aceste etichete Nutri-Score în țara noastră.
”Cei din nordul țării noastre consumă cu predilecție, și face parte din meniul lor de mii de ani, slănina. Slănina are la acest moment, conform Nutri-Score, cel puțin litera D, dacă nu dublu D sau te miri ce altă notare.
Cetățenii din zona respectivă au nevoie de un aport mai mare caloric, deci cu siguranță este greu să le dăm peste cap metabolismul. Ori, neavând o etichetare rațională, neavând o etichetare decât în general.
Da, în general este mai bine să mâncăm cu toții salată și pește fiert, dar asta nu înseamnă că toți cetățenii europeni trebuie să fie influențați și să ia o decizie de tranzacționare în condițiile în care aceasta nu reprezintă o variantă oficială agreată la nivelul întregii comunități europene”, a spus Constantinescu, la Europa FM.
Potrivit sursei citate, ANPC ar fi transmis Asociației Marilor Rețele Comerciale o adresă în care scrie că ”nu agreează introducerea în România a acestui sistem”
Instituția a anunțat, într-o primă fază, că acceptă vânzarea până la epuizarea stocurilor de produse cu etichetă tip Nutri-Score, dar nu mai târziu de 1 noiembrie anul curent.
Horia Constantinescu și-a nuanțat ulterior poziția. Întrebat, la Europa FM, dacă ”rămâne 1 noiembrie sau nu? (n.r. data pentru scoaterea de la raft a etichetei?”) acesta a răspuns: ”În funcție de mai multe informații vom stabili exact care va fi calendarul”.
Nutri-Score este un sistem suplimentar și independent de etichetare a valorilor nutriționale pentru alimente. Eticheta apare pe partea din față a ambalajului produsului, ca supliment la etichetarea clasică, detaliată, a valorilor nutriționale de pe spatele ambalajului.
Această etichetă ”semafor” constă în 5 culori, de la verde la roșu. Verde închis înseamnă că un produs ar fi cel mai bun, iar roșu înseamnă că alimentul are foarte multe calorii și este mai puțin indicat pentru consum des.
Nutri-Score se calculează folosind un algoritm și se raportează întotdeauna la 100 g sau 100 ml din produs.
Sistemul compară conținutul de componente nefavorabile, cum ar fi zahărul, sarea (sodiu) și conținutul de energie (calorii), cu conținutul de componente favorabile, cum sunt fibrele, proteinele și proporția de fructe sau legume.
În România, introducerea sistemului a rămas la latitudinea producătorilor. Nutri-Score a apărut la rafturi în vara anului 2021.