News

Legume stricate, ouă expirate și dulciuri cu mucegai, găsite de ANPC la 3 magazine importante din Capitală

Inspectorii de la Protecția Consumatorului au depistat legume stricate, ouă expirate, dulciuri cu mucegai și multe alte nereguli la 3 magazine importante situate în Capitală.
27.01.2022 | 23:01
Legume stricate oua expirate si dulciuri cu mucegai gasite de ANPC la 3 magazine importante din Capitala
ANPC a găsit numeroase nereguli la 3 mari supermarketuri din București. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În cursul acestei săptămâni, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat o serie de magazine din Capitală care aparțin de 3 mari rețele comerciale.

Inspectorii ANPC au găsit numeroase nereguli și au dat amenzi de 28.000 de lei, oprind de la comercializare o serie dintre produse.

ADVERTISEMENT

ANPC a găsit numeroase nereguli la 3 mari supermarketuri din București

La mijlocul acestei săptămâni, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat controale la 3 magazine ale Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5.

În urma neregulilor constatate, aceste unități au fost sancționate cu amenzi de 5.000 de lei, 15.000 lei şi, respectiv, 8.000 lei.

ADVERTISEMENT

În urma unei reclamații înregistrate în 20 ianuarie la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti, inspectorii au efectuat un control la SC Kaufland România SCS, cu punctul de lucru în Şos Alexandriei nr 152, cu privire la comercializarea produsului ambalat în caserolă ”Ouă de la bunica”, cu termenul de valabilitate expirat.

Aici s-a constatat că produsul ”ouă de la bunica” nu se afla expus la comercializare şi nici în depozitul unităţii. Produsul a fost aprovizionat în data de 24 decembrie, conform documentelor prezentate, fiind lotul reclamat. Ultima vânzare (ieşire) a produsului s-a efectuat în data de 20 ianuarie 2022.

ADVERTISEMENT

Din documentele ataşate reclamaţiei în xerocopie, pe eticheta produsului este marcată menţiunea Expiră la ”18.01.2022”, iar conform bonului de casă a fost cumpărat în data de 20 ianuarie 2022. ”Reclamaţia se confirmă“, au precizat reprezentanţii CPCMB.

Controlul a fost extins la acest supermarket, acolo unde s-au mai găsit expuse la comercializare următoarele produse: cartofi roşii România ambalaţi în plasa a 5 kg, cu dimensiuni diferite, necalibrate; mandarine vrac şi ambalate la plasa a 1kg, cu pete maronii neconforme, consistenţă modificată, necoapte, de culoare verde; castraveţi vrac, consistenţă moale; aripi de curcan, congelate, cu arsuri de congelare.

ADVERTISEMENT

În urma acestor neregulo grave, societatea a fost sancţionată contravenţional conform prevederilor legale cu amenda în valoare de 5.000 lei şi s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a următoarelor produse: legume, fructe 40 kg/ 300 lei, carne pasăre congelată 3 kg/ 80 lei.

ADVERTISEMENT

Dulciuri cu mucegai și congelatoare neigienizate

Apoi, la un Mega Image din strada Petre Ispirescu, Nr. 86, Sector 5, București, a venit un alt control care a avut la bază o reclamație legată de calitatea produsului ”Carne tocată amestec porc și vită Gusturi Românești”.

Inspectorii au constatat că produsul “Carne tocată amestec porc și vită Gusturi românești” nu se află la comercializare și nici în depozitul societății, ultima intrare a produsului a fost în dată de 25.01.2022, iar ultima vânzare s-a efectuat în dată de 25.01.2022, conform documentelor atașate.

Din extinderea controalelor s-au constatat următoarele: “Salam de biscuiți cu rahat de post” produs de S.C. Diaco Prod, ce prezența la examenul organoleptic modificări de aspect, culoare, miros, prezența de mucegai pe zona extinsă, fiind improprii consumului uman; agregate frigorifice (congelator) neigienizate, având resturi de etichete și ambalaje, precum și acumulări excesive de gheață pe pereții vitrinei; vitrină de expunere fructe și legume, ambalate sau vrac, prezintă prezența masivă de praf, resturi alimentare, zone cu urme de rugină, ventilatoare cu depuneri grosiere de impurități.

Compania în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare 15.000 lei și s-a dispus măsura de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produsului “salam de biscuiți” 2 kg/ 44,8 lei, conform art. 55(1) e din OG 21/92.

În plus, s-a dispus măsura de oprire temporară a comercializării produselor în vitrina de legume fructe vrac și ambalate.

Iaurt expirat descoperit la alt magazin important

ANPC a ajuns și la un magazin Carrefour România situat în strada Mihail Sebastian, Nr. 88, Sector 5. Aici, controlul a fost efectuat că urmare a reclamației cu privire la achiziționarea unor produse la oferta, pentru care nu s-au aplicat la casă de marcat, discounturile promovate la raft, aspecte ce se confirmă la momentul controlului.

În urma verificărilor, aici s-au constatat următoarele: la raionul fructe legume au fost identificate fructe (pepeni, banane, kiwi, pepene galben, mandarine, clementine) ce prezentau lovituri mecanice, grad avansat de coacere, prezența mucegaiului de culoare albă, deshidratare; legume (țelina, rădăcina de țelina, varză albă, varză roșie, roșii) ce prezentau modificări organoleptice, lovituri mecanice, deshidratare severă; produse alimentare (iaurt cremos cu bucăți de cocoș, marca Muller) expus spre comercializare având dată durabilității minimale depășită, respectiv 21.01.2022.

Și acest magazin a fost sancționat. S-a impus o amendă 8.000 lei și s-a cerut oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor ce prezentau deficiențe.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS