News

ANPC, lovitură totală pentru Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image. Așa vor ști toți clienții pe ce dau banii

Măsură dură pregătită de ANPC pentru Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour, Mega Image și toate magazinele din România. Ce spun comercianții.
23.03.2025 | 15:44
ANPC lovitura totala pentru Lidl Kaufland Auchan Carrefour sau Mega Image Asa vor sti toti clientii pe ce dau banii
Măsura ANPC care vizează Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour, Mega Image și toate rețelele comerciale din România. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) continuă să vină cu lovitură după lovitură pentru magazinele și supermarketurile din România, precum Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image. Ce ”surpriză” legislativă a pregătit instituția condusă de Piedone.

Măsura ANPC care vizează Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour, Mega Image și toate rețelele comerciale din România

La începutul săptămânii trecute, Autoritatea Naţională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) lansa în dezbatere publică un proiect de Ordin prin care obliga toți operatorii economici din România să afișeze și adaosul comercial lângă prețul produselor.

ADVERTISEMENT

”Considerăm că prin proiectul de act normativ se asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la drepturile pe care le au la momentul achiziţionării produselor, informaţii menite să ajute consumatorii să facă alegeri raţionale, în cunoştinţă de cauză.

Protejarea prin opoziţie cu profesionistul a consumatorului, este atributul legislaţiei privind protecţia consumatorilor, de a se erija în garantul protejării cetăţeniilor în calitatea lor de consumatori, apărării şi asigurării drepturilor şi intereselor legitime ale acestora împotriva unor practici incorecte”, au transmis, luni, cei de la ANPC.

ADVERTISEMENT

Ordinul ANPC, retras și modificat. Piedone, sunat inclusiv de reprezentanți ai Consiliului Concurenței

Ordinul ANPC de mai sus, prin care adaosul comercial ar trebui să fie afișat lângă fiecare produs agro-alimentar a fost retras ”pentru îndreptare eroare materială”. S-a întâmplat marți, 18 martie, la o zi după ce a fost propus.

Acum, după rectificare, noua măsură se va aplica doar produselor alimentare. La ora actuală, în România, produsele de bază au deja prețul plafonat până la data de 30 iunie 2025.

ADVERTISEMENT

ANPC vă supune atenției propunerea de emitere a unui ordin cu caracter normativ privind informarea consumatorilor de către operatorii economici cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate raportat la prețul de achiziție, anexat.

ADVERTISEMENT

Considerăm că prin proiectul de act normativ se asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la drepturile pe care le au la momentul achiziționării produselor, informaţii menite să ajute consumatorii să facă alegeri raționale, în cunoștință de cauză”, anunță ANPC.

Ce prevede ordinul ANPC, rectificat, pus în dezbatere publică

  • Art. 1. Prezentul ordin stabilește modalitatea de informare a consumatorilor cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate de către operatorii economici în raport cu prețul de achiziție.
  • Art. 2. În cazul unei vânzări directe, operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii, prin inscripționarea pe produs sau în imediata vecinătate unde produsul este expus a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de achiziție, în același câmp vizual în care este afișat prețul și utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului.
  • Art. 3. În cazul unei vânzări on-line operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii, prin afișarea în același câmp vizual în care este expus prețul produsului, a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de achiziție, utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului.
  • Art.4. (1) Pentru produsele provenite din terțe țări, în situația în care se transferă produsele către alți intermediari/distribuitori, în vederea principiului transparenței, aceștia trebuie să comunice prețul de import. (2) Pentru produsele provenite din piața unică, în vederea principiului transparenței, intermediari/distribuitori vor comunica prețul primului distribuitor.
  • Art. 5. Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Dacă ordinul se va materializa, adaosul comercial (n.r. adică diferența dintre prețul de achiziție și cel de vânzare) ar trebui inscripționat lângă preț cu același font, culoare și dimensiune. Pentru comercianții online, informația trebuie afișată în același câmp vizual cu prețul produsului.

Marile magazine acuză că acest ordin încalcă principiile concurenței

A venit și o reacție din partea reprezentanților marilor magazine după apariția acestui ordin. Comercianții din țară spun că proiectul încalcă principiile concurenței. ”Transparentizarea prețului negociat independent de fiecare operator economic ar putea conduce la potențiale efecte restrictive asupra concurenței libere, în detrimentul consumatorilor și nu invers”, spun cei de la Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) într-un comunicat trimis către Europa Liberă.

Retailerii sunt de părere că măsura impusă de ANPC încalcă atât Legea Concurenței, cât și Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene. ”Aceste legi interzic înțelegerile și practicile concertate, precum și orice măsuri adminstrative ce au ca potențial efect distorsionarea mediului concurențial”, mai spun marile magazine.

Cei de la AMRCR mai notează că ANPC-ul ar fi trebuit să consulte autoritățile europene competente, inclusiv prin mecanismul TRIS, ”având în vedere că impunerea unei asemenea obligații creează potențiale bariere pe piață”.

Revoltați sunt și micii comercianți. Ei se plâng că tipărirea adaosului lângă preț este imposibilă fizic. ”ANPC ar fi trebuit să discute cu Consiliul Concurenței și cu reprezentanții comercianților din toate industriile.

Proiectul de ordin încalcă legile concurenței și clauzele de confidențialitate din contracte. În plus, nu înțelegem cum am putea fizic să punem pe etichetă adaosul cu același font ca și prețul.

Pe etichete avem deja foarte multe elemente: preț, unitate de măsură, cod de bare, SGR, preț/kg care e cel mai important. Unde să mai scriem și adaosul?”, a spus Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), pentru Adevărul.

Tags: