News

ANPC, proiect de lege în favoarea consumatorilor. Ce se va întâmpla cu prețurile reduse din magazine

23.03.2021 | 15:02
ANPC proiect de lege in favoarea consumatorilor Ce se va intampla cu preturile reduse din magazine
ADVERTISEMENT

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor propune un proiect de lege în favoarea consumatorilor. Astfel, magazinele ar putea fi obligate să afișeze în perioada reducerilor cel mai scăzut preț din ultimele 30 de zile. 

H.G. nr. 947/2000 ar putea să cuprindă un nou articol. Scopul acestuia ar fi să „ofere clienților o armă împotriva ofertelor înșelătoare.”

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat al instituției, orice notificare de reducere ar urma să fie însoțită de o informare a celui mai scăzut preț al respectivului produs din ultimele 30 de zile. Astfel, oamenii vor putea vedea dacă reducerea este una adevărată.

ANPC, proiect de lege în favoarea consumatorilor. Ce se va întâmpla cu prețurile reduse din magazine

Proiectul este pus în dezbatere publică și prevede introducerea în lege a următorului articol: „orice notificare de reducere a prețului indică prețul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preț”, transmite ANPC.

ADVERTISEMENT

„Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț. În cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț,” a adăugat instituția.

„În cazul ȋn care produsul a fost prezent pe piață mai puțin de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai mic preț practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, înainte de data aplicării reducerii de preț. Dacă reducerea de preț este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț,” au mai explicat reprezentanții Biroului de presă al ANPC.

ADVERTISEMENT

Modificarea propusă de instituție trebuie să intre în vigoare la data de 28 noiembrie 2021. Ea ar urma să fie pusă în aplicare începând cu data de 28 mai 2022.

Până atunci, proiectul de lege trebuie să fie aprobat de Guvern. Totodată, decizia trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Noile regmentări sunt impuse de o directivă europeană cu privire la protecția consumatorului. Acesta urmează să fie transpusă și în legislația din țara noastră.

ADVERTISEMENT