News

ANPC, recomandări pentru micii și berea de 1 Mai. „Verificați aspectul cărnii tocate. Refuzați produsele cu etichete lipsă”

În contextul în care până la 1 Mai mai sunt doar câteva zile, ANPC a făcut o serie de recomandări românilor în ceea ce privește meniul clasic, mici și bere
27.04.2025 | 10:57
ANPC recomandari pentru micii si berea de 1 Mai Verificati aspectul carnii tocate Refuzati produsele cu etichete lipsa
ANPC, sfaturi pentru micii și berea de 1 Mai. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Șefii ANPC atrag atenția consumatorilor să fie atenți la micii și berea pe care le cumpără de 1 Mai, în condițiile în care controalele din anii trecuți au arătat nenumărate nereguli descoperite de către inspectorii Protecției Consumatorilor, de la produse expirate și mucegăite la lipsa etichetelor.

ANPC, recomandări de 1 Mai pentru consumatori

Adrian Paul Anghel, director general în cadrul ANPC, a transmis o serie de recomandări românilor înaintea sărbătorii de 1 Mai în ceea ce privește meniul clasic al acestei zile: mici și bere. El a îndemnat oamenii să fie atenți atât la locurile de unde își cumpără mici, cât și la condițiile în care carnea este păstrată și cum arată aceasta din urmă.

ADVERTISEMENT

„Ca în fiecare an, românii marchează ziua de 1 Mai cu tradiționalii mici și bere. Pentru ca această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri, vă recomand să țineți cont de următoarele sfaturi:

La achiziționarea produselor alimentare: verificați cu atenție aspectul cărnii tocate; nu cumpărați produse neetichetate! Eticheta trebuie să conțină informații despre ingredientele alergene și termenul de valabilitate.

ADVERTISEMENT

Refuzați produsele cu etichete lipsă, modificate sau expirate. Evitați achiziția de carne tocată din locuri neautorizate – riscați să cumpărați produse nesigure! La bere, verificați integritatea ambalajului, limpiditatea și data durabilității minimale”, a transmis acesta, într-un mesaj publicat pe pagina sa personală de Facebook.

La ce trebuie să fim atenți când servim la terase

În cazul în care servim mici și bere la terase sau alte zone de agrement, directorul ANPC ne sfătuiește să fim atenți la o serie de indicii, precum dacă produsele sunt ținute în vitrine frigorifice sau dacă etichetele și ambalajele produselor sunt intacte.

ADVERTISEMENT

„Dacă petreceți ziua de 1 Mai în zone de agrement: Asigurați-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcționale. Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conțină toate informațiile necesare. Vânzătorii trebuie să fie echipați corespunzător și să respecte regulile de igienă.

ADVERTISEMENT

Verificați concordanța între prețurile afișate și cele de pe bonul de casă. Solicitați și păstrați bonul fiscal – este singura dovadă în cazul unei reclamații justificate!”, a mai transmis directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Acesta a subliniat faptul că în anii precedenți controalele de 1 Mai au scos la iveală nenumărate nereguli.

„În urma controalelor din anii anteriori, ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a constatat nereguli grave, printre care: utilizarea produselor expirate sau fără etichetă, comercializarea alimentelor cu urme de mucegai, folosirea de ulei ars și ustensile neigienizate, nerespectarea temperaturilor de depozitare și a condițiilor igienico-sanitare, lipsa informării privind alergenii sau proveniența produselor (proaspete vs. decongelate).

Protejați-vă sănătatea și bucurați-vă de #1Mai în siguranță!”, a concluzionat oficialul.

Tags: