News

ANRE ar putea să crească numărul salariaților cu 50%. Autoritatea de reglementare în energie, un angajator foarte generos cu lefurile

Un grup de parlamentari au inițiat un proiect de suplimentare cu 50% a personalului Autorității Naționale de Reglementare în Energie.
25.10.2022 | 13:30
ANRE ar putea sa creasca numarul salariatilor cu 50 Autoritatea de reglementare in energie un angajator foarte generos cu lefurile
Președintele ANRE Dumitru Chiriță câștigă aproximativ 12.000 de euro pe lună/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
25-10-2022
11:58

USR: Noi sinecuri pentru PSD și PNL

Deputatul USR Cristina Prună a precizat că, pe lânga inițiativa celor cinci parlamentari, și ANRE a cerut suplimentarea schemei de personal cu 180 de oameni.

Noi sinecuri pentru PSD şi PNL într-o perioadă în care liderii Coaliţiei PSD-PNL se laudă că au îngheţat angajările la stat, în care facturile românilor explodează, ratele la bănci şi inflaţia cresc zilnic. Reamintesc şi că actuala conducere a ANRE nu mai are legitimitate, dat fiind că mandatele au expirat şi au fost prelungite prin ordonanţă de urgenţă”, a declarat Cristina Prună.

USR a cerut conducerilor Senatului și Camerei Deputaților să demareze procedura de desemnare a noilor membri ai Comitetului de reglementare și să se renunțe astfel la prelungirea cu șase luni a mandatului actualei conduceri ANRE.

Probabil că nu vor lucrul acesta tocmai pentru că vor să promoveze în aceste funcţii pile şi incompetenţi. USR se opune angajărilor fără logică. 180 de posturi în plus la stat, acum, nu au absolut nicio justificare, drept pentru care proiectul de suplimentare a posturilor de la ANRE trebuie scos din circuitul legislativ. USR solicită conducerii ANRE – domnului Chiriţă, plătit cu circa 12.000 de euro pe lună, care se plimba prin Republica Dominicană în plină criză a facturilor – să vină în Parlament şi să explice, mai întâi, ce fac cei 350 de angajaţi pe care ANRE îi are în prezent”, a mai spus Prună.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a fost subiectul unor controverse aprinse odată cu izbucnirea crizei prețurilor din sectorul energetic, însă un grup de cinci parlamentari cred că suplimentarea cu 50% a personalului instituției ar putea fi soluția pentru problemele de funcționare a Autorității.

Câștigurile ANRE, cheltuite doar pe salarii

ANRE este o instituție care se finanțeză din „venituri proprii”, adică taxe și tarife pentru eliberarea de licențe și autorizații de funcționare acordată companiilor din domeniul pe care îl supraveghează. Teoretic, instituția ar trebui să aducă bani și statului român, însă bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2022 este construit pe zero, întrucât toți banii obținuți din taxele și tarifele impuse se duc pe salariile angajaților deja existenți.

ADVERTISEMENT

Cinci parlamentari de la UDMR, PSD și PNL cred că se impune o majorare a personalului ANRE în contextul liberalizării prețurilor la energie electrică, efectelor creșterii prețurilor asupra consumatorilor și implementării mecanismului de compensare a prețurilor de către stat. Potrivit inițiatorilor, toate acestea „au adus noi atribuții Autorității, nevoia imperioasă de a extinde și dezvolta activitatea de supraaveghere și control al piețelor de energie și creșterea exponențială a volumului de activitate în domeniul soluționării petițiilor și reclamațiilor consumatorilor de energie, al controlului activității operatorilor, al investigațiilor pe piața angro de energie”.

Semnatarii proiectului susțin chiar că ar exista riscul unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, întrucât statul român nu ar asigura independența unei autorități de reglementare, independență ce depinde și de resursele financiare și umane alocate. În consecință, cei cinci parlamentari propun ca numărul de posturi prevăzut în actuala lege de funcționare a ANRE să fie majorat de la 350 la 530, ceea ce reprezintă o majorare de circa 50%.

ADVERTISEMENT

În expunerea de motive a legii nu se spune care va fi impactul financiar al majorării schemei de personal. Bugetul rectificat pe anul în curs prevede aceeași sumă și la venituri și la cheltuieli: 164.326.000 lei. Taxele și tarifele menționate au adus ANRE suma de 129.609.000 lei, la care s-au adăugat fonduri europene, folosirea excedentului din anii anteriori și chiar subvenții. Dintre cheltuieli, cea mai mare este reprezentată de departe de cea cu salariile 123.969.000 lei.

Un paradis pentru sinecuriștii de partid

Interesul politicienilor pentru crearea de noi posturi la ANRE nu este surprinzător ținând seama de nivelul salarizării din instituție. Potrivit Economedia, președintele Autorității, Dumitru Chiriță, a avut în 2021 un salariu de nu mai puțin de 12.000 de euro pe lună. Zoltan Nagy și Mircea Man, vicepreședinții ANRE, a avut un salariul de aproape 11.000 de euro, în timp ce membrii Comitetului de Reglementare au avut venituri de aproximativ 9.200 de euro pe lună. De altfel, Autoritatea a fost în centrul unui scandal după ce un control al Curții de Conturi a arătată că fostul președinte, Niculae Havrileț, ar fi acordat salarii mai mari fără bază legală.

ADVERTISEMENT

Toate aceste funcții sunt ocupate prin susținere politică. Dumitru Chiriță, un electrician cu studii de drept „la particulară”, făcute după prima tinerețe, a fost deputat PSD, Zoltan Nagy a fost propus de UDMR, Mircea Man a fost deputat PDL și președinte al CJ Maramureș. În Comitetul de Reglementare sunt oameni numiți tot politic: fostul deputat PSD Iulian Iancu, fostul deputat PSD Valeriu Steriu, Gabriel Gheorghe, membru ALDE, și Cornelia Sulger, fost șefă a organizației de femei a PSD Olt.

ANRE a fost subiectul unor dispute politice între PSD și PNL de la începutul anului, când au crescut spectaculos facturile la energie. Principalele partide ale coaliției s-au acuzat reciproc pentru amploarea problemei. Social-democrații l-au învinuit pe ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu, în timp ce PNL a căutat țapii ispășitori la ANRE, o instituție dominată de oamenii pe care PSD i-a pus în funcții.

ADVERTISEMENT

Liberalii i-au cerut lui Marcel Ciolacu să-l înlăture pe Dumitru Chiriță de la șefia ANRE întrucât, la o ședință a coaliției pe tema facturilor la energie, a venit doar vicepreședintele Zoltan Nagy, acesta spunând că șeful său ar fi în concediu în Republica Dominicană. Informația i-ar fi înfuriat pe liberali care deja îi reproșau că Autoritatea nu și-a îndeplinit în mod eficient atribuțiile de control și nici nu au informat populația la timp privind liberalizarea pieței la energie.

ADVERTISEMENT