News

ANSVSA începe controalele alimentelor înainte de Paște. Ce trebuie să știe consumatorii

ANSVSA începe controalele înainte de Paște. Inspectorii vor să prevină îmbolnăvirile în rândul populației din cauza produselor neconforme. Ce măsuri iau.
18.03.2025 | 14:20
ANSVSA incepe controalele alimentelor inainte de Paste Ce trebuie sa stie consumatorii
ANSVSA începe controalele înainte de Paște. Inspectorii vor fi atenți, în special, la carnea de miel. Sursa foto: Colaj Fanatik, Facebook, AgroIntel
ADVERTISEMENT

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) începe controalele alimentelor înainte de Paște, pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Verificările vor fi făcute de medicii veterinari din cadrul DSVSA și din circumscripțiile sanitare veterinare oficiale (CSVSAO). Obiectivul este unul clar: protejarea consumatorilor.

ANSVSA începe controalele înainte de Paște

Aceste verificări vor viza piețele agroalimentare, abatoarele, centrele de sacrificare temporare, unitățile de tranșare, procesare și depozitare a produselor alimentare, precum și magazinele, măcelăriile, restaurantele și hipermarketurile. În plus, vor fi monitorizate și transporturile de produse de origine animală, pentru a asigura respectarea normelor sanitare și de igienă.

ADVERTISEMENT

Controalele vor fi desfășurate între 19 martie și 19 aprilie 2025, ținând cont că atât Paștele Catolic, cât și cel Ortodox, sunt în aceeași perioadă. În acest interval, sediile DSVSA și CSVSAO vor avea program extins. Mai clar, se va lucra inclusiv în weekend, pentru ca cetățenii să poată sesiza eventualele probleme privind siguranța alimentelor. Inspectorii vor verifica în special carnea de miel, ouăle, lactatele și produsele tradiționale, acestea fiind cele mai consumate în perioada sărbătorilor.

Ce trebuie să știe vânzătorii

Un aspect important este legat de sacrificarea mieilor, care va fi permisă doar în abatoare autorizate și în centre special amenajate, între 9 și 19 aprilie, în intervalul orar 07:00 – 17:00. Transportul animalelor va fi verificat atent de DSVSA și de Poliție. De asemenea, în regiunile afectate de restricții sanitare din cauza Pestei Porcine Africane sau a scrapiei vor fi impuse măsuri suplimentare.

ADVERTISEMENT

Carnea de miel va putea fi vândută exclusiv cu certificat sanitar-veterinar și va fi marcată corespunzător, fiind destinată doar vânzării directe către consumatori. În ceea ce privește ouăle, acestea vor putea fi comercializate doar de către producători autorizați. În același timp, transportul va trebui să respecte condiții stricte de igienă și temperatură.

Ouăle vor fi verificate înainte de vânzare și orice produs cu coajă crăpată sau deteriorată va fi retras de pe piață. De asemenea, produsele lactate, inclusiv laptele crud și brânzeturile, trebuie să provină din ferme autorizate. Mai mult decât atât, aceste produse trebuie să fie expuse la vânzare doar în spații igienizate corespunzător.

ADVERTISEMENT

ANSVSA începe controalele înainte de Paște. La ce să fie atenți românii

Și peștele va fi atent monitorizat. Produsele din pește trebuie păstrate la temperaturi adecvate și vândute doar în unități înregistrate sanitar-veterinar. Inspectorii vor verifica inclusiv calitatea acestora, urmărind dacă prezintă semne de alterare sau paraziți vizibili. De asemenea, gheața folosită pentru conservare trebuie să fie obținută din apă potabilă și menținută pe durata expunerii la vânzare.

ADVERTISEMENT

Inspectorii ANSVSA vor fi cu ochii și pe alte produse tradiționale, precum cozonacii, prăjiturile și legumele de sezon. Specialiștii vor să se asigure că acestea sunt comercializate în condiții optime. Produsele trebuie să fie ambalate corespunzător și să nu prezinte riscuri de contaminare. În același timp, autoritățile vor monitoriza transportul și circulația animalelor. Aceste verificări sunt făcute cu scopul de a stopa răspândirea  bolilor precum Pesta Porcină Africană, Pesta Micilor Rumegătoare și Febra Aftoasă.

În cazul constatării unor nereguli, inspectorii sanitar-veterinari vor aplica sancțiuni severe. Printre acestea se regăsesc amenzi uriașe, confiscarea produselor neconforme și chiar suspendarea activității. ANSVSA îndeamnă consumatorii să achiziționeze produse doar din surse autorizate și să verifice etichetarea acestora pentru a evita riscurile de toxiinfecție alimentară.