News
notix pixel id

Antarctica a pierdut rapid o importantă masă de gheaţă

Mai mulţi gheţari masivi din sudul Peninsulei Antarctice au început să se topească rapid din anul 2009, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Science. "Ca din senin...
24.05.2015 | 14:34
Antarctica a pierdut rapid o importantă masă de gheaţă

Mai mulţi gheţari masivi din sudul Peninsulei Antarctice au început să se topească rapid din anul 2009, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Science. “Ca din senin (aceşti gheţari) au devenit a doua cea mai importantă sursă de apă care participă la procesul de creştere a volumului oceanului planetar”, a precizat coordonatorul acestui studiu, Bert Wouters, cercetător la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.

Această descoperire demonstrează că întreaga coastă vestică a Antarcticii pierde gheaţă. “Este vorba de un semnal important că Antarctica trece prin nişte schimbări rapide”, susţine şi Neil Glasser, glaciolog la Universitatea britanică Aberystwyth, care nu a participat însă la acest studiu.

Linia de coastă lungă de 750 de kilometri a Peninsulei Antarctice mărgineşte Marea Amundsen. Ţinând cont de faptul că gheţarii de pe peninsulă au fost stabili până în 2009, majoritatea oamenilor de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia spre alte regiuni ale continentului îngheţat austral. După ce această peninsulă s-a dovedit a fi un punct fierbinte în care gheţarii îşi pierd rapid din masă, conform unei analize recente a datelor obţinute de la sateliţi, oamenii de ştiinţă au decis că trebuie să urmărească cu atenţie evoluţia din această regiune.

Bert Wouters şi colegii săi au analizat datele obţinute de la trei sateliţi pentru a măsura înălţimea gheţarilor din această regiune în perioada 2003 — 2014. Ei au observat că nu există pierderi semnificative de gheaţă până în anul 2009, an în care, brusc, cel puţin 9 gheţari au început să se topească. În prezent, unii dintre aceşti gheţari pierd până la 4 metri din înălţime pe an. Retragerea gheţurilor denumite cândva “veşnice” a înaintat până la 100 de kilometri spre interiorul peninsulei, dinspre linia de coastă.

“Întreaga regiune este complet dezechilibrată, ceea ce ne-a luat complet prin surprindere”, a comentat Wouters pentru Live Science.

Sursă: www.romanialibera.ro

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri