Familia Voiculescu încearcă să forțeze achiziționarea turnului Grivco, din strada Gârlei 1B, la un preț de două ori mai mic decât cel stabilit de ANAF. Oferta a fost făcută prin intermediul companiei Antena TV Group și refuzată, pentru moment, de statul român.
În 2019, Antena Group a mai plătit 10 milioane de euro pe sediul ICA (Str Gârlei 1D), pe care l-a câștigat la licitație. Ambele imobile, aflate unul lângă altul, au fost confiscate de statul român în 2016, în dosarul în care fondatorul trustului, Dan Voiculescu, a fost condamnat pentru spălare de bani în legătură cu privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA)
Acum, trustul Antena cere obligarea Ministerului Finanțelor Publice și Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală să-i vândă clădirea cunoscută drept Turnul Grivco, un imobil în suprafață utilă de 7.856 mp și un teren de 3.000 mp pentru suma de 4.766.884 euro plus TVA (3,35 milioane euro clădirea și 1,4 milioane euro terenul).
Șefii Antenelor invocă dreptul la preempțiune, pe care l-a câștigat definitiv în instanță în anul 2017. Atunci, trustul Antena a invocat faptul că are prioritate la achiziționarea imobilului pentru că, înainte de executarea silită, ocupa respectiva clădire și plătea chirie către Grivco.
Problema este că statul român vrea mult mai mulți bani. În anul 2018, Antena Group a fost notificată de faptul că își poate exercita dreptul de opțiune la cumpărarea imobilului la prețul de 48,8 milioane lei, echivalentul a 10,5 milioane euro, la acea vreme. Antena a declinat oferta și a dat în judecată statul român și ANAF, solicitând instanței să-i oblige pe cei doi pârâți să le vândă imobilul la prețul pe care compania l-a propus.
”Reclamanta a relatat că, în cursul anului 2021, reprezentanţii a acesteia au aflat de la diverse persoane faptul că imobilul se află în stare de degradare, nefiind luate de către proprietar sau instituţiile cu atribuţii în valorificarea sa, măsuri de conservare a acestuia.
Or, având în vedere aceste circumstanţe, dar şi termenul foarte lung scurs de la data la care a fost stabilit preţul imobilului (2018), reclamanta a considerat absolut necesar ca un expert tehnic specializat să constate starea imobilului, lucrările necesare pentru conservarea acestuia şi readucerea lui la starea de a putea fi folosit conform destinaţiei (spaţii birouri) şi valoarea de piaţă, actualizată la zi”, se arată în cererea Antena TV Group către instanță.
Suma de 4,76 milioane euro vine de la o altă expertiză, realizată la cerere, în iunie 2022, într-un alt dosar.
În replică ANAF a arătat că evaluarea din 2018 este cea corectă, aceasta fiind realizată de o societate independentă acreditată, membru corporativ ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România). De asemenea, reprezentanții agenției spun că starea de degradare a imobilului se datorează și distrugerilor realizate chiar de cei din Antene, în momentul evacuării din 2016.
”Referitor la susţinerea reclamantei cu privire la starea actuală în care se află imobilul a susţinut că reflectă în mare măsură modul în care aceasta a înţeles să-l părăsească la momentul în care a fost obligată prin cererea de evacuare, aşa cum reiese din procesul-verbal din data de 21.04.2016, încheiat la părăsirea acestuia.
Pe de altă parte, a subliniat că, imobilul a beneficiat în permanenţă de servicii de pază, astfel încât să poată fi prevenită sau remediată la timp orice eventuală avarie, precum şi faţă de alte acţiuni care sa fi dus la distrugerea, vandalizarea sau deteriorarea bunului”, se mai arată în dosar.
Procesul a ajuns în faza de apel, după ce pe fond Tribunalul București a respins cererea Antena TV Group de a obliga statul român să vândă imobilul la prețul de 4,76 milioane euro plus TVA.
Statul român a confiscat de la Dan Voiculescu patru imobile, după condamnarea afaceristului din anul 2014:
Fostul sediu ICA, situat în imediata apropiere a blocului turn în care a fost sediul televiziunii, a fost cumpărat la licitație chiar de Antena TV Group, în anul 2018. Suma plătită a fost de 43 de milioane de lei+TVA (51 de milioane lei – aproximativ 10 milioane euro cu TVA).
Licitația a fost organizată de ANABI (Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate). ANAF ar fi vrut să ocupe respectiva clădire pentru a-și muta sediul central, dar a renunțat la planuri chiar înainte de licitație. La acea vreme, instituția era condusă de Mihaela Triculescu, o apropiată a lui Darius Vâlcov.
Antena TV Group este deținută de:
În 2023, Antena TV Group a înregistrat o cifră de afaceri de 661,9 milioane lei și un profit de 159,7 milioane lei.
Dan Voiculescu a executat trei ani de închisoare din condamnarea de zece ani. Prejudiciul din dosarul privatizării ICA a fost evaluat la 60 de milioane de euro, din care statul a recuperat doar o mică parte. În august 2024, Curtea de Apel București a suspendat definitiv recuperarea prejudiciului din dosarul lui Dan Voiculescu. Judecătoarea Camelia Bogdan, care l-a condamnat pe fondatorul Antenelor, a fost exclusă definitiv din magistratură.