ADVERTISEMENT
News

Anticorpi dezvoltați greu la pacienții cu boli rare, chiar și după vaccinare. Care este explicația

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite ale Americii susțin că pacienții cu boli rare dezvoltă mai greu anticorpi împotriva Covid-19. Acest lucru este valabil chiar și după vaccinare.
Autor: Alexa Serdan | 06.06.2021 | 11:02
Anticorpi dezvoltați greu la pacienții cu boli rare, chiar și după vaccinare. Care este explicația
Motivul pentru care românii nu se mai vaccinează: „Sunt oameni care nu cred în dovezi, în știință" Sursa foto: ecpc.org

Specialiștii americani vin și cu o explicație în acest sens. Mai exact, este vorba de terapia cu cortizon care limitează efectul optim al vaccinului, de aceea cei care au boli rare, cum ar fi lupus, trebuie să fie mult mai atenți la măsuri.

ADVERTISEMENT

Potrivit cercetătorilor, acești pacienți trebuie să poarte în continuare mască de protecție, să evite zonele aglomerate, chiar dacă sunt vaccinați împotriva noului tip de coronavirus.

De asemenea, persoanele care au boli autoimune trebuie să aibă și ceilalți membri ai familiei imunizați pentru o mai mare siguranță.

Ce se întâmplă cu pacienții cu boli rare după vaccinarea împotriva Covid-19

Medicul reumatolog, Ruxandra Ionescu, a mărturisit că întrerupe o parte din tratamentul pacienților care au boli rare sau autoimune pe perioada vaccinării. Acesta este și motivul pentru care doctorul ține mereu legătura cu familia pacientului.

ADVERTISEMENT

„Am văzut că mulți dintre pacienții cu lupus sau cu alte boli autoimune dezvoltă o producție mai mică de anticorpi după vaccin.

Sunt ghiduri care spun exact ce medicament trebuie întrerupt și pe ce durată. Cu familia vine în permanență în contact și atunci e bine să fie vaccinată și aceasta.

Dacă aceștia vor face boala, chiar dacă anticorpii sunt scăzuți boala nu o să fie severă pentru că există și celulele cu memorie”, a spus președintele Societății Române de Reumatologie pentru Mediafax.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 300 de milioane de pacienți cu boli rare se estimează că ar fi la nivel global, în timp ce în țara noastră sunt aproape un milion de persoane cu afecțiuni de acest gen.

Ce trebuie să facă pacienții cu boli rare înainte de vaccinare

Potrivit observatoruldesanatate, pacienților care sunt diagnosticați cu boli rare li se recomandă, pe cât posibil, să amâne tratamentul înainte de vaccinare, cât și cel puțin o săptămână după a doua doză de vaccin.

ADVERTISEMENT

Medicul specialist este cel care va indica dacă este necesară întreruperea sau ajustarea tratamentului, asta pentru că recomandările diferă în funcție de tipul de boală autoimună și de tratamentul urmat.

Sursa menționată mai devreme mai arată că, pacienții cu boli autoimune care au avut COVID-19 pot fi vaccinați, dar nu mai devreme de 28 de zile de la debutul infecției.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT