News

Prima țară care a autorizat anticorpii monoclonali produși de AstraZeneca. Pacienții cu probleme de imunitate, protejați anti-Covid-19 timp de un an

Bahrain a devenit prima țară din lume care a autorizat utilizarea de urgență a Evusheld pentru a combate Covid-19. Medicamentul va fi disponibil pentru persoanele imunocompromise.
18.11.2021 | 10:00
Prima tara care a autorizat anticorpii monoclonali produsi de AstraZeneca Pacientii cu probleme de imunitate protejati antiCovid19 timp de un an
ADVERTISEMENT

Beneficiari ai noului tratament vor fi cei cu vârsta de 18 ani și peste, care sunt imunocompromiși sau care iau medicamente imunosupresoare, sau pentru persoanele cu ocupații care îi expun riscului de infecție.

Bahrein, prima țară din lume care a autorizat tratamentul pentru Covid-19 produs de AstraZeneca

Decizia aparține Autorității Naționale de Reglementare în Sănătate (NHRA), care a decis aprobarea pentru utilizare de urgență a cocktailului de anticorpi monoclonali, relatează Bahrain News Agency (BNA).

ADVERTISEMENT

Decizia vine în urma evaluării datelor furnizate de producătorul AstraZeneca, efectuată de departamentul de reglementare a produselor farmaceutice al NHRA.

O altă țară care analizează datele legate de noul tratament este Australia. Autoritatea de reglementare a medicamentelor, Therapeutic Goods Administration (TGA), a acordat „determinare provizorie” companiei farmaceutice pentru cocktailul de anticorpi cu acțiune prelungită.

ADVERTISEMENT

Determinarea provizorie este un pas timpuriu în procesul de aprobare a medicamentelor și înseamnă că AstraZeneca poate trimite acum date suplimentare către TGA din studiile pe oameni despre cum funcționează tratamentul și siguranța acestuia.

Odată ce TGA a analizat datele și dacă este mulțumit de acestea, poate acorda „aprobarea provizorie” Evusheld pentru utilizare în Australia în circumstanțe limitate. Date suplimentare trebuie colectate și furnizate TGA chiar dacă acest lucru se întâmplă.

ADVERTISEMENT

Evusheld este și subiect al unei revizuiri continue a Comitetului pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentelor (EMA) de la jumătatea lunii trecute.

La începutul lunii octombrie AstraZeneca a solicitat și autorizarea în regim de urgență de către Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA).

ADVERTISEMENT

Ce este și cum funcționează noul tratament pentru Covid-19 de la AstraZeneca?

Evusheld (cunoscut și ca AZD7442) este o combinație de doi anticorpi monoclonali (tixagevimab și cilgavimab), care este dezvoltată pentru prevenirea și tratarea Covid-19 la adulții imunovulnerabili.

Acești anticorpi se leagă de proteina spike a virusului, împiedicând virusul să intre în celulele corpului și să provoace o infecție.

Deoarece fiecare dintre anticorpi se atașează la diferite părți ale proteinei, utilizarea lor în combinație poate fi mai eficientă decât utilizarea fiecăreia singur.

De asemenea, se speră că acest lucru va oferi o protecție bună împotriva variantelor, deoarece virusul ar trebui să se muteze în mai multe moduri pentru a scăpa de acțiunile ambilor anticorpi.

În august, AstraZeneca a publicat rezultatele unui studiu clinic al tratamentului care a implicat 5.197 de participanți din SUA, Marea Britanie, Spania, Franța și Belgia care nu aveau Covid-19.

75% dintre participanți au avut comorbidități, inclusiv afecțiuni medicale care adesea înseamnă că vaccinarea este slabă sau ineficientă. Două treimi dintre participanți au primit Evusheld, iar restul au primit un placebo.

Studiul a constatat că Evusheld a redus riscul de a dezvolta Covid-19 simptomatic cu 77% în comparație cu placebo. Nu au existat cazuri de Covid-19 sever sau decese asociate la cei cărora li sa administrat Evusheld.

În grupul placebo, au existat trei cazuri de Covid-19 sever, care au inclus două decese.

Rezultatele trebuie acum să fie replicate mai pe scară largă în studii ulterioare, motiv pentru care autoritățile de reglementare solicită ca AstraZeneca să trimită date din studiile în curs de desfășurare.

Este un vaccin?

Nu. Un vaccin antrenează sistemul imunitar al organismului să răspundă la virus dacă o persoană se infectează în viitor. Evusheld furnizează anticorpi direct organismului prin două injecții intramusculare administrate consecutiv.

Aceștia vizează și neutralizează imediat virusul, împiedicând virusul să pătrundă în celule și să provoace o infecție.

Dacă va fi aprobat, Evusheld va fi primul anticorp cu acțiune prelungită disponibil pentru prevenirea Covid-19 la populațiile vulnerabile care nu sunt capabile să creeze un răspuns imunitar adecvat la virus numai prin vaccinare, de exemplu persoanele cu cancer și unele persoane în vârstă.

Evusheld oferă până la 12 luni de protecție împotriva virusului

Studiile clinice de până acum arată că Evusheld poate oferi 6 până la 12 luni de protecție împotriva virusului. Potrivit specialiștilor, tratamentul ar trebui privit ca un progres major în protejarea celor foarte vulnerabili, dar nu ca o alternativă la vaccin.

De asemenea, Evusheld are nevoie de mai mult timp pentru a fi administrat, este mai scump, trebuie administrat de un medic sau de o asistentă calificată, iar pacienții pot avea nevoie de monitorizare mai multă vreme post administrare decât cele 15 minute necesare după un vaccin.

Evusheld s-a dovedit, de asemenea, promițător în prevenirea bolilor severe atunci când este administrat devreme ca tratament celor infectați cu Covid-19.

ADVERTISEMENT
Tags: