Evenimentul a avut loc miercuri, 26 februarie 2025, ora 17:00, la Sheraton Bucharest Hotel, Sala Colorado. Organizatorul evenimentului a fost Computerland România. ”Poemele Inorogului” reprezintă o lucrare inedită pentru contextul clasic și modern al literaturii române, mai exact 210 poeme culese de Ion Hadârcă.
Poetul Ion Hadârcă a ținut un discurs în fața invitaților. “Un Inorog princiar îngenuncheat în fața Muzei-fecioare a Poeziei – astfel poate fi rezumată esența geniului artistic cantemirian”, a transmis Ion Hadârcă. Evenimentul a fost moderat de Ioan Cristescu, Directorul General al Muzeului Național al Literaturii Române.
Pe lista invitaților s-au numărat nume cunoscute precum:
La finalul evenimentului, actorul Teatrului Național București, Eduard Adam, a încântat audiența recitând câteva poezii din Antologia “Dimitrie Cantemir – Poemele Inorogului”. Lansarea cărții “Poemele Inorogului” este organizată în cadrul Proiectului Cultural ”Restitutio Cantemir”, lansat în 2023 de către Computerland România, cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui om de cultură și principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723).
Parteneri ai proiectului sunt Ministerul Culturii, Muzeul Național al Literaturii Române, Academia Română, Academia de Științe a Moldovei, Institutul Cultural Român, Arhivele Naționale ale României, Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann, Societatea Română de Televiziune, Radio România, Software Imagination & Vision (SIMAVI), PRODAL 94 și Carpatina.
Prima etapă a proiectului ”Restituto Cantemir” a fost organizată în Parteneriat cu Institutul Cultural Român și s-a bucurat de un remarcabil succes național și internațional. Peste 4000 de persoane au participat la manifestarile academice, la expozițiile foto-documentare realizate de Arhivele Naționale ale României și la concertele Ansamblului Cameral de Muzică Veche Anton Pann:
A doua etapă a proiectului a fost denumită ”Dimitrie Cantemir – Romanian Sound of the Orient”, finanțat de Ministerul Culturii și cofinanțat de Computerland România, a fost formată din 4 evenimente (expoziție foto-documentară + concert al Ansamblului Cameral de Muzică Veche Anton Pann), la care au participat peste 2500 de persoane în mai multe locații importante:
Proiectul este înscris în Calendarul de Manifestări al Ministerului Culturii, care a acceptat și patronajul acestuia. Organizarea proiectului încearcă să reflecte dimensiunea enciclopedică a vieții și operei lui Dimitrie Cantemir.
Proiectul Cultural va continua și în acest an cu: