Antonescu: referendumul privind cîinii fără stăpîn e inutil, ce să mai discutăm, chiar e jenant

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, apreciază că referendumul privind eutanasierea câinilor fără stăpân, aprobat de CGMB pentru 6 octombrie, este "inutil", el întrebându-se la ce mai este bun...
09.09.2013 | 08:08
Antonescu referendumul privind ciinii fara stapin e inutil ce sa mai discutam chiar e jenant
ADVERTISEMENT

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, apreciază că referendumul privind eutanasierea câinilor fără stăpân, aprobat de CGMB pentru 6 octombrie, este “inutil”, el întrebându-se la ce mai este bun acesta când foarte probabil săptămâna aceasta legea se va adopta în Camera Deputaţilor.

“Eu cred că, în legătură cu eutanasierea, părerile bucureştenilor, ca şi ale românilor în general, sunt împărţite. Eu cred că în legătură cu o chestiune părerile bucureştenilor nu sunt împărţite, cadru legal avem şi nu trebuie niciun referendum, şi anume aceea că nu este normal într-o ţară care se pretinde civilizată să umble câini fără stăpân pe stradă şi să fii în pericol să fii muşcat, ba chiar omorât, cum am ajuns în această situaţie. Nu-mi trebuie niciun referendum pentru asta”, a spus Antonescu, într-o emisiune a postului Digi 24.

ADVERTISEMENT

El a arătat că problema este prinderea acestor câini, strângerea lor de pe străzi.

“Decizia CGMB înţeleg că s-a luat, referendum va fi, eu cred că nu are rost, dar nu pot împiedica o asemenea decizie eu, pentru că e o decizie a Consiliului General”, a menţionat el.

Întrebat despre consecinţa legală a acestui referendum, Antonescu a spus: “În primul rând, referendumul se desfăşoară sub condiţie de validitate (…), am auzit oameni care cunosc mai bine decât mine pulsul direct al bucureştenilor, primarul Popescu Piedone, de pildă, care se îndoia foarte serios că vor veni jumătate plus unu dintre bucureşteni la referendum. Deci, dacă nu vin, am cheltuit bani degeaba. Dacă vin şi spun că vor eutanasiere, din două una: ori deja găsesc o lege şi atunci el este inutil, ori găsesc teoretic o lege care nu impune eutanasierea şi atunci referendumul nu are forţă de lege. Dacă spun că nu vor eutanasierea şi legea s-a pronunţat pentru eutanasiere, el e din nou inutil, pentru că un referendum nu poate ţine loc de lege (…). Referendumul e inutil, ce să mai discutăm, chiar e jenant”.

ADVERTISEMENT

“Eu cred sincer că primarul, sub imperiul şi al emoţiei, pentru că nu-i vine nici lui uşor, toţi suntem oameni, această întâmplare ne-a afectat pe toţi, faptul că există acum o presiune asupra sa, atribuindu-i o vinovăţie, sigur că a simţit nevoia să se ducă cumva către oameni, dar eu cred că poate mai e timp ca raţional această decizie să fie cumva anulată, pentru că, repet, e o cheltuială absolut inutilă”, a mai apreciat el.

Crin Antonescu a spus că nu a apucat să discute legat de această chestiune cu Sorin Oprescu. “Nu e un atac, aşa cum l-au perceput unii, la adresa domnului Oprescu. Am spus doar că un referendum … e chiar culmea, adică încă nişte bani cheltuiţi, încă o lună pierdută, când foarte probabil săptămâna aceasta în Camera Deputaţilor probabil că legea se va adopta în sensul eutanasierii. Deci la ce mai e bun referendumul?”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

El a fost de asemenea întrebat dacă PNL îl susţine în continuare politic pe Sorin Oprescu. “Depinde ce înseamnă susţinere. Noi am susţinut proiectele primarului general şi suntem gata să le mai susţinem. Problema asta, şi aici nu-i vinovăţia – pentru că este o vinovăţie a primarului general, nu poţi să spui că nu-i – e o vinovăţie a mai multora, e o vinovăţie şi a noastră, a celor care am avut oameni în Consiliul General. Problema asta trebuia să fie prima, chiar înaintea salubrităţii, chiar înaintea deszăpezirii, nu mai vorbesc înaintea statuilor, florilor şi a altor lucruri necesare într-un oraş mare”, a afirmat el.

Întrebat dacă, în opinia sa, Sorin Oprescu ar trebui să-şi dea demisia, Antonescu a spus: “Nu pot spune eu în locul altuia şi probabil n-are nicio valoare dacă aş spune: domnule, dacă eram eu primar general mi-aş fi dat demisia. (…) Eu sunt de acord că într-o altă ţară am fi asistat la demisii, a primarului în primul rând, sunt absolut de acord. Dar, într-o altă ţară, din nenorocire, dacă un om e muşcat şi băgat în spital de un câine vagabond aia e o ştire mare şi un scandal, noi am ajuns să moară copii şi nu e primul caz”.

ADVERTISEMENT

Referendumul local a fost aprobat de CGMB pentru 6 octombrie, bucureştenii vor răspunde cu “da” sau “nu” întrebării privind eutanasierea câinilor maidanezi care nu au fost adoptaţi în termenul prevăzut de lege, fiind alocaţi 6 milioane de lei pentru organizarea scrutinului. Grupul consilierilor PDL a părăsit sala de consiliu înaintea votului privind organizarea referendumului local, singurii care au votat “împotrivă” fiind consilierii PPDD.

Potrivit hotărârii aprobate de consilierii municipali, bucureştenii sunt chemaţi în 6 octombrie să se pronunţe prin “da” sau “nu” la următoare întrebare: “Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al Municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege? Da sau nu?”.

SURSA: www.mediafax.ro

ADVERTISEMENT