Canotajul românesc trimite o adevărată flotă la Paris. Este un record mondial ca o naţiune să trimită nu mai puţin de 12 echipaje la Jocurile Olimpice de la Paris, acolo unde vor merge un total de 49 de canotori. O ediţie care se anunţă istorică şi din punctul de vedere al medaliilor obţinute.
Episodul 21 al seriei „Olimpicii României” îl are în prim plan pe Antonio Colamonici, antrenorul coordonator al loturilor de seniori al României şi arhitect al acestui reviriment spectaculos al canotajului românesc.
Antrenorul italian, care luni a împlinit 53 de ani, a acordat un amplu interviu pentru FANATIK în care a vorbit despre schimbările pe care le-a adus în avantajul românesc, cum se aseamănă ţara noastră cu locul său de baştină, Napoli, dar şi strategia pentru Jocurile Olimpice de la Paris:
Domnule Colamonici, ați venit în România în anul 2016, într-un moment de răscruce pentru canotajul românesc. Puteți să ne explicați pe scurt ce s-a schimbat de au început să funcționeze lucrurile foarte bine?
– Când am venit, pentru mine România era ca un mare puzzle în care existau toate piesele, dar nu erau unite între ele. Eram convins că voi putea să creez o echipă puternică pentru că lipsea doar aplicarea metodei științifice în vederea rezolvării problemelor tehnice. Aveam totodată și motivația necesară pentru a rezolva problema sportivă. Marele noroc pe care l-am avut a fost că am găsit atât din partea antrenorilor, cât și a sportivilor și a întregii federații, o mare dorință de schimbare.
Am vorbit cu mulți dintre elevii și elevele dumneavoastră și vorbeau de familie, spunând de dumneavoastră că ați reușit să îi uniți și să creați aceste conexiuni între ei. Este unitatea asta unul dintre principalele ingrediente ale succesului?
– Unitatea este cheia succesului în orice lucru, nu doar în canotaj. Un canotor știe că barca devine casa lui și echipajul îi devine familie. Doar dacă te simți acasă și în familie poți să devii cea mai bună variantă a ta, fără să ai nevoie să fii tu cel mai bun. Vrei ca echipa să fie cea mai bună. Practic, prioritatea ta este să faci sistemul să funcționeze.
Sunteți în România deja de opt ani. Vă simțiți și dumneavoastră puțin român?
– Aici mă simt acasă și în familie. Am învățat să înțeleg mentalitatea românească și, atunci, când mă prezint la concursurile internaționale, sunt extrem de mândru să port tricolorul României.
Spuneți-ne trei lucruri care vă plac și trei care nu vă plac la România…
– Îmi place asemănarea cu unele comportamente tipice din zona mea (Napoli). Îmi place limba, care devine pe zi ce trece mai pe înțelesul meu, și îmi place sentimentul unui popor și al unei țări în plină dezvoltare. Nu îmi place birocrația care este de multe ori foarte obositoare. De asemenea, nu îmi place stilul arhitectural tipic comunist pentru că mă întristează să văd o arhitectură care anulează individualitatea strivind totul printr-o uniformitate deprimantă.
Revenind la canotaj, ați spus mereu că dumneavoastră sunteți un antrenor olimpic și scopul primordial sunt medaliile olimpice. Cum vedeți competiția de la Paris?
– Nu pot face previziuni în ceea ce privește numărul de medalii pe care le vom câștiga la Paris. Ar fi imposibil și total neprofesionist din partea mea. Pot să afirm însă, cu tărie, că echipa României va fi extrem de competitivă și se va lupta cu onoare cu cele mai bune echipaje și națiuni din lume.
V-ați făcut o strategie pentru Paris referitor la numărul de medalii, referitor la rezultatele pe care le putem obține? Ce așteptări aveți?
– Ce ne-am propus este ca sportivii care vor concura la Jocurile Olimpice să fie, la momentul probelor, în cea mai bună formă a lor. Ei trebuie să evolueze în fiecare zi, să fie într-o permanentă competiție cu ei înșiși. Astfel vor veni cu siguranță și rezultatele. Eu sunt 100% implicat, ceilalți antrenori la fel, echipa medicală, staff-ul tehnic, sportivii, cu toții depunem toate eforturile posibile pentru ca evoluțiile lor la Paris să fie la cel mai înalt nivel.
Ce face canotajul diferit față de celelalte sporturi românești, având în vedere că mai mult de jumătate dintre sportivii calificați sunt de la canotaj?
– Aș vrea să răspund la această întrebare, dar nu pot fiindcă nu cunosc dinamicile din alte sporturi. În ceea ce privește canotajul, comparativ cu alte federații din lume, având în vedere că suntem pe locul 1 în lume ca număr de sportivi calificați (45 calificați + 4 rezerve), suntem cu siguranță una dintre cele mai moderne federații din lume. Sunt convins că nu va mai dura mult până când, la nivel internațional, se va vorbi despre modelul românesc de pregătire.
Referitor la dezvoltarea canotajului de la noi ați declarat: „România a fost gata de schimbare”. Cum s-a întâmplat acest lucru?
– Acele lucruri de care avea nevoie România erau un ghid, o metodă și o mentalitate modernă. Și imediat ce am oferit aceste 3 lucruri, toți le-au acceptat cu multă deschidere și bucurie.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest record de 12 echipaje calificate la Jocurile Olimpice de la Paris?
– Pentru mine este foarte important să avem o echipă cât mai competitivă. Orice federație poate avea un campion, poate avea rezultate cu un singur sportiv cu capacități extraordinare, dar doar marile federații au mai multe echipaje care obțin rezultate bune. Canotajul românesc este un exemplu de unitate, de organizare, de metodologie și de mentalitate. Toți sunt importanți, dar nimeni nu este fundamental.
Spuneți-ne ce înseamnă să o aveți alături pe Elisabeta Lipă, una dintre cele mai importante sportive din istoria României, o legendă a canotajului?
– Cum este și normal, este o mare onoare să lucrezi cu personalități atât de puternice. Elisabeta Lipă a făcut un lucru extraordinar în formarea acestei echipe și sunt convins că va reuși, în calitate de președinte al Agenției Naționale pentru Sport, să facă toate ramurile sportului românesc să se dezvolte.