News

Antony Blinken, după întâlnirea cu Xi Jinping: ”China asigură că nu oferă arme letale Rusiei”. SUA, îngrijorată de firmele chineze

Antony Blinken a dezvăluit, după întâlnirea de la Beijing cu Xi Jinping, că regimul din China dă asigurări că nu oferă arme letale Rusiei.
19.06.2023 | 20:16
Antony Blinken dupa intalnirea cu Xi Jinping China asigura ca nu ofera arme letale Rusiei SUA ingrijorata de firmele chineze
Antony Blinken, după întrevederea cu Xi Jinping: ”China dă asigurări că nu oferă arme letale Rusiei”. Sursa foto: Twitter.com
ADVERTISEMENT

După întâlnirea pe care a avut-o luni, 19 iunie, la Beijing, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a primit asigurări că puterea din China nu oferă arme letale Rusiei.

Antony Blinken, după întrevederea cu Xi Jinping: ”China dă asigurări că nu oferă arme letale Rusiei”

Extrem de tensionate în ultimele luni, după criza baloanelor depistate în SUA și pe fondul războiului din Ucraina, relațiile Washington – Beijing par a se ameliora. În această perioadă, șeful diplomației americane, Antony Blinken se află într-o vizită oficială în China.

ADVERTISEMENT

Luni, secretarul de stat al SUA s-a întâlnit, la Beijing, cu președintele chinez Xi Jinping. Acesta din urmă a salutat ”progresele” şi ”terenurile de înţelegere” între Beijing şi Washington, în ciuda tensiunilor evidente existente recent.

Cele două părţi au făcut progrese şi au ajuns la terenuri de înţelegere asupra anumitor chestiuni specifice”, a afirmat Xi Jinping. El a calificat aceste progrese drept “un lucru foarte bun“, potrivit unei înregistrări difuzate de televiziunea publică CCTV, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Antony Blinken a fost mult mai punctual după discuțiile cu Xi. Acesta a oferit o serie de vești bune, în contextul războiului din Ucraina. Conform diplomatului din SUA, China a dat asigurări că nu a furnizat și nu va furniza ajutor letal Rusiei.

În schimb, Statele Unite rămân îngrijorate că firmele chineze ar putea face acest lucru. ”Ceea ce ne îngrijorează în continuare, însă, sunt firmele chineze. Sunt companii care ar putea furniza tehnologie pe care Rusia o poate folosi pentru a-și avansa agresiunea în Ucraina. Și am cerut guvernului chinez să fie foarte vigilent în această privință”, a declarat Blinken, conform CNN.

ADVERTISEMENT

Antony Blinken i-a transmis lui Xi Jinping că Statele Unite nu susţin independenţa Taiwanului

Un alt punct sensibil pe ordinea de zi în întrevederea Blinken – Xi a fost subiectul Taiwan. În ultimele luni, problema regiunii a rămas unul dintre principalele puncte de blocaj în relaţiile bilaterale Beijing-Casa Albă.

În repetate rânduri, regimul comunist al lui Xi Jinping a acuzat Washingtonul că îşi consolidează relaţiile cu insula, revendicată de China, încălcând angajamentele lor anterioare.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestui aspect, Antony Blinken a declarat luni că Statele Unite nu susţin independenţa Taiwanului. ”În acelaşi timp, noi, ca mulţi alţii, suntem profund îngrijoraţi de unele dintre provocările efectuate de China în ultimii ani, începând cu 2016, în Strâmtoarea Taiwan”, a mai spus şeful diplomaţiei americane.

Blinken a mai declarat, după discuțiile lui liderul chinez, că SUA se aşteaptă la noi vizite ale unor oficial americani de rang înalt la Beijing în următoarele săptămâni.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Spaniolul cu două aripioare implantate în creier. Nu se mai identifică cu specia...
Spaniolul cu două aripioare implantate în creier. Nu se mai identifică cu specia umană
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română