Fotbal intern

Antrenorul anului în România: “Nu accept să fiu telecomanda patronului”

27.05.2018 | 19:05
Antrenorul anului in Romania Nu accept sa fiu telecomanda patronului

Într-o perioadă în care tot mai mulţi tineri antrenori din fotbalul românesc acceptă compromisurile în relaţia cu patronii, actualul sezon a demonstrat ceea ce ar fi trebuit să fie evident încă din start. Soluţia corectă este să ai un antrenor competent, căruia să i se acorde încredere şi libertate. Așa s-a întâmplat la CFR Cluj, iar Dan Petrescu a câștigat titlul în fața tandemului Becali / Dică, la FCSB. Dar altul ar fi antrenorul anului în România

Totuși, performanța clujenilor, una uriașă, era oarecum anticipabilă, mai ales dacă ținem cont că FCSB s-au obișnuit deja să termine pe doi campionatele în care, la start, Becali anunță că va defila și va avea titlul adjudecat cu mult înainte de startul sezonului. Dar astăzi este despre Hermannstadt, adevărata minune a actualului sezon. Echipa înființată în 2015 a obținut promovarea în Liga 1, iar în această seară joacă pentru primul trofeu din istorie, Cupa României.

Cu un lot fără prea multe nume mari, Hermannstadt se remarcă în special prin organizarea de joc excelentă. Iar meritele aparțin, cu siguranță, lui Alexandru Pelici, 44 de ani, dar deja un antrenor cu experiență la nivelul ligii secunde, dar chiar și în prima ligă. Pelici și-a expus filosofia într-un interviu acordat exclusiv pentru FANATIK.RO. Pelici este la primul sezon ca antrenor la Sibiu, iar performanța sa este una halucinantă. A obținut promovarea și joacă azi finala Cupei României.

Obiectivul inițial, locurile 1-6! “În iarnă, ‘am putea’ a devenit ‘trebuie'”

În vara lui 2017, Hermannstadt se pregătea de Liga 2, după ce obținuse o nouă promovare. Cum era nevoie de un antrenor cu licență, s-a apelat la varianta Alexandru Pelici, omul care a condus-o pe Voința Sibiu în Liga 1, la doar 30 de ani. Între timp, a ajuns la aproape 400 de meciuri în eșalonul secund și este deja un tehnician cu experiență, la doar 44 de ani. “Au fost discuții cu oficialii de la Sibiu încă din iarnă, la începutul lui 2017. După ce m-am despărțit de Mioveni, la finalul sezonului trecut, am acceptat oferta lor. Am primit jucătorii pe care i-am dorit și ne-am făcut planurile pentru locurile 1-6. În iarnă, după parcursul foarte bun, ne-am pus acest obiectiv, promovarea. ‘Am putea’ a devenit ‘trebuie’ pentru noi.”

Antrenorul anului în România, la final de contract. Ce planuri are pentru viitor

Alexandru Pelici, care poate fi considerat antrenorul anului în România în acest sezon, rămâne liber în această vară. “Contractul meu este valabil până la finalul acestui sezon, nu am negociat continuarea până acum. Am considerat că trebuie să mă concentrez pe ceea ce am de făcut, lupta pentru promovare și această finală a Cupei României. Sigur, urmează să discutăm și despre prelungirea contractului. Sunt convins că nu vor fi probleme din acest punct de vedere”. Totuși, antrenorul Alexandru Pelici are principii clare pentru a colabora cu o echipă. “Antrenorul trebuie lăsat să își facă meseria pentru care a fost adus. Este important ca aceste aspecte să fie punctate încă din start. Eu nu aș accepta să ajung telecomanda patronului”.

Ne jucăm șansa contra Craiovei, în semifinale a fost și mai greu

Alexandru Pelici, antrenorul anului în România, recunoaște că Hermannstadt pornește cu șansa a doua în finala Cupei României, pe Arena Națională. “Șansele ar fi fost și mai mici dacă se juca la Craiova, dar cei de acolo au fost fair-play și chiar am auzit că au spus că nu ar fi corect. Mergem pe Arena Națională să ne jucăm șansa, oricare ar fi. Am trecut și de FCSB, chiar dacă e corect să spunem că ei nu erau cu gândul la acel meci în acea zi. Dar cred că partida din semifinale, cu Mediașul, a fost chiar mai complicată. Pentru că s-a jucat tur / retur, deci au fost 180 de minute în care a fost nevoie să ne ridicăm la nivelul unei formații de Liga 1, una care a jucat foarte bine în primăvară. Și am demonstrat că se poate. Acum, în finală, sunt doar 90 de minute și se poate întâmpla orice”

“Iohannis? Am făcut doar o poză cu el”

Mulți microbiști au pus ascensiunea celor de la Hermannstadt și pe seama unei posibile influențe a președintelui Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului. Alexandru Pelici a ținut să nege această variantă. “Nici nu am auzit până acum de asemenea discuții. Domnul Iohannis nu are legătură cu acest proiect. Sigur, ne bucurăm dacă ne susține, ca suporter mă refer. Dar nu am informații în acest sens. Am făcut o poză cu el în urmă cu mai mulți ani, când o pregăteam pe Voința Sibiu, iar el era primar. Atât, nimic mai mult”.

Le va cânta jucătorilor muzică populară la finalul sezonului

Tehnicianul lui Hermannstadt, antrenorul anului în România, este fiul regretatei cântărețe de muzică populară Mariana Drăghicescu, cunoscută ca „Privighetoarea Banatului”. Mama sa s-a stins la doar 45 ani, iar numele ei a fost dedicat ulterior unui festival național de muzica. “Le-am promis jucătorilor că le cânt muzică populară dacă promovăm. Și mă voi ține de cuvânt. Dacă luăm și Cupa, le cânt două melodii. Mă pricep un pic, am moștenit talentul de la mama, care a fost cea mai mare cântăreață de muzică populară din Banat la vremea ei. Niciodată nu m-aș putea compara cu ea, dar am prins și eu pasiunea asta. Când eram mic s-a vorbit în casă pe ce drum să merg, dacă să mă îndrept către muzică sau nu, dar am ales sportul și sunt fericit că am facut-o pentru că mi-a oferit satisfacții. Pe partea muzicală sunt fericit că am reușit să scriu o melodie în memoria mamei, am făcut-o din suflet”, a povestit Alexandru Pelici.