Fotbal international

Antrenorul MOMENTULUI! La doar 29 ani, are Bundesliga la picioare

La doar 29 de ani, antrenorul momentului în Bundesliga a reuşit să o ducă pe Hoffenheim până în Liga Campionilor, la un an distanţă de când salva echipa de la retrogradare. Cu 3 etape de...
01.05.2017 | 10:06
Antrenorul MOMENTULUI La doar 29 ani are Bundesliga la picioare

La doar 29 de ani, antrenorul momentului în Bundesliga a reuşit să o ducă pe Hoffenheim până în Liga Campionilor, la un an distanţă de când salva echipa de la retrogradare. Cu 3 etape de final, trupa ce provine dintr-un sat de nici 4000 de locuitori are deja antamată calificarea în Liga Campionilor!

Unica necunoscută este dacă va fi direct calificată în grupele UCL sau va merge în preliminarii, bătălia finală urmând a se da cu ocupanta locului 4, Borussia Dortmund, care are 57 de puncte, cu unul mai puţin decât Hoffenheim! Iar meciul direct între cele două urmează în acest weekend!

hoff

La vârsta lui, mulţi fotbalişti trăiesc apogeul carierei, pentru Julian Nagelsmann, căci despre el este vorba, este abia începutul. Mulţi îi preconizează un viitor strălucitor celui care la doar 21 de ani agăţa ghetele în cui şi pornea pe calea antrenoratului.

O carieră oprită mult prea devreme

La 15 ani ajungea la juniorii lui 1860 Munchen şi imediat devena căpitanul echipei U17 a bavarezilor. Era considerat stâlpul defensivei, iar mulţi îl vedeau capabil să facă pasul către prima echipa. După două sezoane petrecute la juniori, Julian Nagelsmann ajungea la echipa a doua a celor de la 1860 Munchen. Odată cu promovarea vin şi primele semne de întrebare, fundaşul central avea din ce în ce mai multe probleme cu accidentările şi nu bifează nici o prezenţă pentru bavarezi. La începutul sezonului 2007-08, Nagelsmann se întorcea la Augsburg, echipă la care începuse fotbalul, dar nici aici nu prinde nici un minut.

1860 munchen

La 21 de ani spunea adio carierei de fotbalist, suferise deja două operaţii la genunchi, iar medicii vorbeau de un posibil risc de osteoartrită dacă va continua să joace. “Pentru o vreme nu am mai vrut să am vreun contact cu fotbalul”, avea să declare mai tărziu Nagelsmann. A luat o pauză de la fotbal şi s-a dedicat studiului, întâi s-a orientat către zona finanţelor, ca mai apoi să-si ia licenţa în educaţie fizică. În tot acest timp, Thomas Tuchel, actualul antrenor al Borussiei Dortmund, l-a rugat să se ocupe de monitorizarea adversarilor lui Augsburg, echipă pe care antrena în sezonul 2007-08. Era primul contact al lui Nagelsmann cu antrenoratul, el ocupându-se pentru scurt timp şi de o grupă de juniori la Augsburg.

Două nume în ascensiune: Hoffenheim şi Nagelsmann

Tuchel pleacă de la Augsburg la sfărşitul sezonului 2007-08, iar Nagelsmann ajunge la fosta sa echipă, 1860 Munchen. Doi ani a fost secund la echipa de U17 a bavarezilor, în tot acest timp, fotbalul european începea să cunoască un nou nume, Hoffenheim. O echipă venită parcă de nicăieri şi care se afla pe primul loc în Bundesliga, la mijlocul sezonului 2008-09. Sejad Salihović, Vedad Ibišević, Demba Ba sau Chinedu Obasi luau cu asalt prima ligă germană. Hoffenheim se încorona campionă de toamnă, iar Ibišević se cocoţa pe primul loc în topul marcatorilor, cu 18 goluri în 17 partide jucate. Povestea s-a sfărşit nefericit, proaspăta echipă nou-promovată a fost lovită de o serie de accidentări, cea mai gravă fiind a golgeterului, şi Hoffenheim a terminat pe locul şapte, ratând o prezenţă în cupele europene.

2008

La un an de la sezonul nebun din Bundesliga, Nagelsmann ajungea, tot în calitate de secund, la echipa de U17 a celor de la Hoffenhem. Un an mai târziu este lăsat să se ocupe singur de juniori, abia împlinise 24 de ani şi era pentru prima dată când primea o mare responsabilitate ca antrenor. Nu i-a dezamăgit pe conducătorii lui Hoffenheim, iar în decembrie 2012, timp de două meciuri, este secundul lui Franz Kramer, acesta fiind numit interimar pe banca echipei după ce Markus Babbel fusese demis.

dietmar hopp

Pentru Julian Nagelsmann venise vremea unei promovări, iar din sezonul 2013-14 s-a ocupat de echipa de U19 a clubului. La finalul stagiunii, juniorii lui Hoffenheim erau campionii Germaniei, iar Dietmar Hopp, patronul clubului, începea să înţeleagă că are un antrenor de viitor în propria curte.

Cel mai tânăr antrenor din istoria campionatului german

Pe 27 octombrie 2015, Julian Nagelsmann (28 de ani) era anunţat ca viitorul antrenor al lui Hoffenheim pentru sezonul 2016-17. Cu doar o zi înainte, Huub Stevens fusese pus la cârma echipei care se afla pe locul 17. Trei luni şi jumătate mai târziu, olandezul demisionează şi conducătorii echipei oficializează mai devreme numirea lui Nagelsmann. Un antrenor anonim urma să aibă misiunea de a o salva pe Hoffenheim de la retrogradare. “Este o provocare uriaşă, dar abia aştept să lucrez cu echipa”. Erau primele cuvinte ale celui mai tânăr tehnician din istoria campionatului german.

2016

La începutul sezonului, Bayern Munchen îi dăduse târcoale şi încercase să-l aducă la juniori, însă Dietmar Hopp a fost inteligent şi a reuşit să-l facă pe tânărul antrenor să rămână pe Rhein-Neckar-Arena. Primul meci a fost chiar împotriva echipei care se afla pe poziţia de baraj, Werder Bremen. Partida s-a terminat la egalitate, 1-1, însă drumul era lung până la salvarea de la retrogradare. Etapele au început să se scurgă, iar Hoffenheim aduna puncte. Momentul de cotitura a fost partida câştigată în faţa lui Wolfsburg, urmată de o serie de alte patru meciuri în care Nagelsmann nu a cunoscut înfrângerea. În ultima etapă a sezonului, Schalke 04 o învinge pe Hoffenheim cu 4-1, dar în acelaşi timp, Eintracht Frankfurt pierde la rândul ei şi ajungea la baraj. Tânărul antrenor reuşise să-şi ducă la îndeplinire misiunea de a salva echipa de la retrogradare.

La începutul actualului sezon, Hoffenheim era văzută ca una dintre echipele care se va lupta pentru supravieţuirea în Bundesliga. Startul părea să dea dreptate specialiştilor, patru egaluri în patru meciuri pentru echipa antrenată de Nagelsmann, care ocupa locul 11. Nimeni nu se aştepta la ceea ce avea să urmeze. Hoffenheim leagă cinci victorii consecutive şi pleacă cu un punct de pe Allianz Arena.

Până pe 28 ianuarie 2017, Julian Nagelsmann nu a cunoscut înfrângera în actualul sezon, iar în acest weekend a reuşit să se califice matematic în Liga Campionilor. Săptămâna viitoare, Hoffenheim se va deplasa la Dortmund, unde va disputa un meci crucial pentru o posibilă calificarea directă în grupele celei mai importante competiţii europene.

“Îmi place pressing-ul lui Rangnick (antrenorul lui RB Leipzig), felul în care joacă Villareal şi modul cum lucrează Arsene Wenger cu tinerii”, acesta a fost răspunsul lui Nagelsmann atunci când a fost întrebat care este modelul său în antrenorat.

45 de meciuri are Julian Nagelsmann pe banca lui Hoffenheim, în acest timp câştigând 22 de meciuri şi suferind opt înfrângeri, dintre care cinci au venit în sezonul trecut

27 dintre cei 30 de fotbalişti din lotul lui Hoffenheim sunt mai tineri decât Julian Nagelsmann