News

Anul 2022 a fost unul foarte greu pentru jurnaliști. A crescut mult numărul celor uciși. Țara responsabilă pentru 20% dintre decese

Un număr record de jurnaliști sunt reținuți la nivel mondial, iar numărul celor uciși este în creștere, arată un raport Reporteri fără frontiere.
14.12.2022 | 12:40
Anul 2022 a fost unul foarte greu pentru jurnalisti A crescut mult numarul celor ucisi Tara responsabila pentru 20 dintre decese
Jurnalistul Ghenadie Mozheiko este reținut în Belarus din octombrie 2021 Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Raportul publicat miercuri detaliază numărul de jurnaliști înregistrați ca fiind reținuți, ținuți ostatici, dispăruți sau uciși între ianuarie și începutul lunii decembrie 2022.

Tot mai mulți jurnaliști reținuți sau uciși

S-au înregistrat creșteri în aproape toate categoriile, reținerile atingând cele mai ridicate niveluri înregistrate, iar omorurile crescând din nou după doi ani de cifre istoric scăzute.

ADVERTISEMENT

O cauză principală a creșterii numărului de decese din acest an a fost războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a contribuit, de asemenea, la creșterea numărului de jurnaliști uciși în afara țării lor de origine, precizează RSF.

“Regimurile dictatoriale și autoritare își umplu închisorile mai repede ca niciodată prin încarcerarea jurnaliștilor”, a declarat Christophe Deloire, secretarul general al RSF, citat de Euractiv.

ADVERTISEMENT

“Acest nou record al numărului de jurnaliști deținuți confirmă nevoia imperioasă și urgentă de a rezista acestor guverne fără scrupule și de a ne extinde solidaritatea activă față de toți cei care întruchipează idealul libertății, independenței și pluralismului jurnalistic.”

Reținerile de jurnaliști au crescut cu 13,8% în 2022, ajungând la 535 de cazuri, depășind recordul de anul trecut și atingând cel mai mare număr înregistrat vreodată de RSF.

ADVERTISEMENT

S-a constatat că China, Myanmar și Iranul sunt statele care au întemnițat cei mai mulți jurnaliști din lume, iar Belarusul se află pe locul cinci la nivel global și pe primul loc în Europa, cu 31 de persoane încarcerate.

Represiune majoră a jurnaliștilor în Rusia

RSF notează, de asemenea, că în Rusia a avut loc o represiune majoră împotriva jurnaliștilor de la începutul războiului.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după începerea acestuia, Kremlinul a introdus o nouă lege care incriminează răspândirea de “informații false”, inclusiv prin descrierea invaziei ca atare, pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

Cel puțin 18 jurnaliști sunt înregistrați ca fiind încarcerați de Rusia de la începutul războiului, potrivit RSF, inclusiv opt jurnaliști ucraineni arestați în Crimeea anexată.

Puțin peste o treime dintre jurnaliștii reținuți la nivel global au fost condamnați pentru infracțiuni, notează RSF, restul fiind deținuți, unii de zeci de ani, fără proces.

Cea mai recentă cifră globală “confirmă faptul că regimurile autoritare se simt din ce în ce mai confortabil cu uciderea jurnaliștilor care îi deranjează, în cele mai multe cazuri, fără ca aceștia să fie măcar judecați”, au declarat autorii raportului.

57 jurnaliști uciși în 2022

Cincizeci și șapte de jurnaliști au fost, de asemenea, uciși în acest an, aproape 80% dintre ei fiind ținta unor acțiuni deliberate. Acest lucru marchează o creștere de 18,8% față de numărătoarea RSF din 2021, un salt care urmează după doi ani de cifre istoric scăzute.

Această creștere se datorează parțial războiului din Ucraina, căruia RSF îi atribuie 35% din aceste decese. Războiul a plasat Ucraina printre cele mai mortale țări pentru jurnaliști în acest an, alături de Mexic și Haiti, care au înregistrat 11 și, respectiv, opt asasinate.

RSF numără opt jurnaliști uciși în Ucraina de la începutul războiului, deși alte organizații afirmă că numărul total este mai mare. Printre acestea se numără și Federația Internațională a Jurnaliștilor, care a publicat săptămâna trecută cifrele sale privind astfel de asasinate, situând numărul acestora la 12.

Numărul jurnaliștilor care au murit în țări în care este pace a crescut, de asemenea, în acest an. RSF atribuie acest lucru în parte ridicării măsurilor de izolare COVID-19, ceea ce înseamnă că mai mulți profesioniști din domeniul mass-media au lucrat din nou pe teren, dar și eșecurilor în combaterea violenței generalizate împotriva jurnaliștilor.

Mexic, responsabil pentru 20% dintre decese

Mexicul rămâne cea mai mortală țară în care să fii jurnalist, fiind responsabil pentru 20% din decese. Războiul, crima organizată și corupția sunt considerate cele mai riscante subiecte pentru reporteri.

S-a constatat că numărul jurnaliștilor luați ostatici nu a crescut din 2021, rămânând la 65 la nivel mondial, dar numărul celor clasificați ca fiind dispăruți a crescut cu doi, ceea ce ridică la 49 numărul total de cazuri înregistrate de RSF din 2003 încoace.

Printre cele două dispariții raportate în 2022 se numără jurnalistul mexican Roberto Carlos Flores Mendoza, dispărut din septembrie, și Dmytro Khiliuk, un reporter ucrainean care a dispărut dintr-un sat ocupat de Rusia în apropiere de Kiev în martie.

În septembrie 2021, spre sfârșitul a ceea ce a fost un an mortal pentru jurnalismul din UE, Comisia a publicat Recomandarea sa neobligatorie privind siguranța jurnaliștilor, care stabilește o listă de acțiuni pe care statele trebuie să le întreprindă pentru a spori securitatea lucrătorilor lor din mass-media, atât în interiorul, cât și în exteriorul UE.

ADVERTISEMENT