News

Anul școlar 2021-2022. Cursuri exclusiv online pentru 8 unități de învăţământ din București. Documentul CMBSU. Update

Anul școlar 2021-2022 începe luni, 13 septembrie. Majoritatea elevilor vor participa fizic la ore. Există și cazuri în care, din cauza incidenței cazurilor Covid-19, cursurile se vor face online.
12.09.2021 | 21:45
Anul scolar 20212022 Cursuri exclusiv online pentru 8 unitati de invatamant din Bucuresti Documentul CMBSU Update
ADVERTISEMENT
12-09-2021
18:31

Opt unităţi de învăţământ vor avea cursuri exclusiv online

Pentru începutul anului școlar, Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit că în 8 unităţi de învăţământ din Bucureşti, cursurile se vor desfăşura online.

Cele 8 şcoli care vor începe noul an şcolar în sistem online sunt: 

  • Grădinița nr. 133, Sectorul 2;
  • Școala Gimnazială nr. 24, Sectorul 2;
  • Școala Gimnazială nr. 25, Sectorul 2;
  • Colegiul Economic Hermes, Sectorul 2;
  • Școala Gimnazială nr. 124, Sectorul 5;
  • Școala Gimnazială nr. 280, Sectorul 5;
  • Liceul Teoretic „Ion Barbu”, Sectorul 5;
  • Școala Sanitară Postliceală VITA, Sectorul 6.

Decizia a fost luată pentru că aceste unităţi de învăţământ nu au respectat criteriile de infrastructură şi resurse pentru a-şi putea desfăşura activitate în sistem normal.

Toate celelalte unități de învățământ din Capitală încep orele cu prezență fizică. Vezi AICI documentul CMBSU.

Următoarea perioadă va fi complicată pentru elevi. Scenariile în care va funcţiona fiecare şcoală se vor actualiza în fiecare zi de vineri.

12-09-2021
14:20

Ministrul Sorin Cîmpeanu, anunț important legat de participarea părinților la festivitățile de deschidere

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că părinţii pot lua parte la festivităţile de începere a anului şcolar, în funcţie de condiţiile specifice ale fiecărei şcoli.

În același timp, acesta a recomandat, în măsura posibilului, prezenţa acestora alături de elevi sau măcar să nu vină ambii părinți. Detalii, AICI.

12-09-2021
11:02

Premierul Florin Cîțu, către DSP: ”Măștile să ajungă în școli!”. Ministrul Cîmpeanu, anunț privind unitățile cu probleme

În cadrul videoconferinței cu prefecții și autoritățile locale, printre care și reprezentanții DSP-urilor din țară, premierul Florin Cîțu a subliniat faptul că siguranța elevilor trebuie să primeze.

”Este foarte important ca siguranța copiilor să fie în prim plan și de asta trebuie să vedem dacă mai e ceva de făcut. Avem câteva excepții pentru prezența fizică (cazul celor 2.400 de elevi din 12 localități unde rata de infectare este peste 6 la mie).

Vreau să menținem anul acesta cu prezență fizică și de aceea vreau să ne asigurăm că regulile pe care le-am stabilit sunt respectate în fiecare zi”, a spus Cîțu.

De asemenea, șeful Executivului le-a transmis celor din DSP-uri că măștile trebuie să ajungă la copii, în școli.

”Măștile trebuie să fie în stocuri și să ajungă la școli. Avem destule măști în acest moment. Dacă este nevoie vom mai suplimenta”, a mai spus Cîțu.

Tot duminică, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat bilanțul școlilor cu probleme din Capitală, cu o zi înainte de reluarea cursurilor.

Oficialul a declarat, la o întâlnire cu părinții elevilor de la Școala Ferdinand I din Capitală, că au fost 253 de școli care aveau probleme din perspectiva asigurării condițiilor de protecție sanitară, dar în cea mai mare parte au fost remediate.

”Aveam 253 de școli care aveau probleme din perspectiva asigurării condițiilor de protecție sanitară, 37 în Dolj, în București 28.

Săptămâna trecută problemele au fost identificate prin vizite la fața locului și în cea mai mare parte a situațiilor au fost remediate”, a spus Cîmpeanu.

Luni, 13 septembrie 2021, aproape 3 milioane de elevi din România sunt așteptați să revină în bănci pentru un noul an școlar 2021-2022. Va fi al doilea an în care copii debutează în plină pandemie într-un ciclu educațional.

Deocamdată, majoritatea elevilor sunt așteptați cu prezență fizică la ore. Există și cazuri, deocamdată puține, în care, din cauza ratei de infectare Covid-19, elevii rămân la cursuri online.

ADVERTISEMENT

Începerea noului an şcolar va fi și tema principală a videoconferinței cu prefecții organizate duminică la Palatul Victoria, de premierul Florin Cîțu.

An școlar 2021-2022. Premierul Florin Cîțu, videoconferință cu prefecții pe această temă

Duminică, 12 septembrie, în ziua premergătoare revenirii în bănci a elevilor, premierul Florin Cîţu va discuta cu prefecţii şi cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) despre pregătirile în vederea deschiderii noului an şcolar, care, la fel ca în 2020, stă tot sub semnul pandemiei de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Această videoconferință este programată să înceapă de la ora 13:00, potrivit gov.ro.

Noul an școlar 2021 – 2022 debutează peste mai puțin de 24 de ore, cu prezenţă fizică la cursuri în cea mai mare parte a unităţilor de învățământ din România.

Conform programei Ministerului Educației, pentru cei aproximativ 2.900.000 de elevi şi preșcolari cursurile anului şcolar 2021 – 2022 se vor derula pe parcursul a 34 de săptămâni.

ADVERTISEMENT

Câți elevi din România încep anul școlar 2021-2022 în scenariul roșu

Conform datelor epidemiologice la zi, aproximativ 2.400 de elevi din 12 localități din România încep noul an școlar tot în online. Situația este cauzată de faptul că rata de infectare din localitățile în care domiciliază a depășit 6 la mia de locuitori.

Cele mai multe dintre localitățile unde se va învăța online sunt din județul Satu Mare: Târșolț, Bixad, Cămărzana, Turț, Bătarci, Gherța Mică.

ADVERTISEMENT

Restul localităților unde școlile nu-și vor deschide porțile sunt Ignești și Cărand din Arad, Șimișna din Zalău, Beuca din Teleorman, Bechet din Dolj și Șeica Mică din Sibiu, potrivit hărții interactive realizate de o echipă de cercetători de la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca.

  • Școlile funcționează în format fizic până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie în localitate, iar după acest prag se trece la cursuri online.

Structura anului școlar 2021-2022

Semestrul I va avea 14 săptămâni (din 13 septembrie până în 22 decembrie 2021), iar semestrul al II-lea – 20 de săptămâni (din 10 ianuarie şi până pe 10 iunie 2022).

În perioada 25 – 31 octombrie, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele de preşcolar sunt în vacanţă.

Vacanţa de iarnă este programată în perioada 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022. În semestrul al II-lea, vacanţa de primăvară va fi în perioada 15 aprilie – 1 mai.

Regulile sanitare la începutul noului an școlar 2021-2022

Ordinul comun al Ministerelor Educației și al Sănătății ce reglementează toate măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor de Covid-19 ce vor fi aplicate în noul an școlar a fost finalizat la începutul lunii septembrie.

Dată fiind pandemia, prima regulă de care trebuie să ținem cont din 13 septembrie e că masca de protecție devine obligatorie și pe o rază de 50 de metri în jurul unităților de învățământ, fie ele școli, creșe sau grădinițe.

Spre deosebire de anul trecut, acum părinții vor putea să participe la festivitățile de pe 13 septembrie cu mască de protecție și să respecte distanța de siguranță față de ceilalți participanți la eveniment. Ministerul Educației recomandă directorilor să ia toate măsurile necesare ca în curțile școlilor să nu se creeze aglomerări.

În ceea ce privește accesul elevilor în unitățile de învățământ, ordinul comun prevede că trebuie folosite toate ușile de care dispune școala. Apoi, primul lucru pe care îl vor face elevii va fi să își dezinfecteze mâinile cu o substanță pe bază de alcool. Astfel de facilități sunt amplasate atât la fiecare intrare în școală, cât și la fiecare intrare în sala de clasă.

Ordinul celor două ministere prevede că fiecare școală trebuie dotată cu izolator, sunt acele spații în care vor fi duși copiii care nu se simt bine: au simptome specifice Covid-19.

Aceștia vor rămâne izolați de restul colegilor până la sosirea părinților la școală și doar atunci vor putea fi duși fie la medicul de familie, fie la spital. În cazurile de forță majoră, se va apela numărul unic de urgență 112.

Copiii vor reveni în colectivitate doar în momentul în care vor avea acea adeverință medicală ce atestă faptul că nu reprezintă un risc epidemiologic pentru ceilalți colegi.

ADVERTISEMENT