News

Se ridică restricţiile şi în şcoli, după anularea stării de alertă: fără mască obligatorie şi fără ore online

Odată cu anularea stării de alertă în România, elevii vor putea merge fizic la ore și nu vor mai fi obligați să poarte masca de protecție, anunță Sorin Cîmpeanu.
07.03.2022 | 19:16
Se ridica restrictiile si in scoli dupa anularea starii de alerta fara masca obligatorie si fara ore online
Sorin Cîmpeanu, anunț important pentru elevi și profesori. Ce se întâmplă cu școlile odată cu anularea stării de alertă. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul educației a făcut, luni seară, un anunț îmbucurător pentru mulți elevi și profesori. Din ziua de 9 martie 2022, nu mai sunt necesare orele online sau purtarea măștii de protecție, deoarece de marți, 8 martie, la miezul nopții se va anula starea de alertă.

Elevii din România vor putea merge fizic la ore și fără mască de protecție, odată cu anularea stării de alertă

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că masca de protecție va putea fi de miercuri doar recomandată, în unitățile de învățământ, la fel ca celelalte reguli de igienă, respectiv păstrarea distanțării, spălarea și dezinfectarea mâinilor. De subliniat este faptul că anunțul ministrului vizează inclusiv facultățile.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu a mai spus că nu este nevoie de anularea ordinului, încheiat între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, referitor la desfășurarea orelor în vremuri de pandemie.

“Ordinul comun este emis în baza Ordonanței de Urgență nr. 141 din 2020 și a Legii 55 din 2020. Ieșirea din starea de alertă echivalează cu faptul că acest ordin comun își încetează automat valabilitatea”, a mărturisit Sorin Cîmpeanu pentru edupedu.ro

ADVERTISEMENT

Se vor mai putea face cursuri online în universități dacă se anulează starea de alertă?

Referitor la posibilitatea desfășurării orelor în regim online, după eliminarea stării de alertă, ministrul a mai explicat că în cazul  universităților se aplică legea educației referitoare la forma de studii: la zi, cu frecvență redusă sau la distanță, care sunt acreditate de ARACIS.

“Odată cu ieșirea din starea de alertă, dispare singurul fundament legal (Legea 55) care permitea derogare de la acest lucru.

ADVERTISEMENT

Școlarizarea fără certificarea calității de către ARACIS poate conduce la nerecunoașterea diplomelor românești”, a mai detaliat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul educației a mai punctat și faptul că trebuie regândită acreditarea cursurilor, încât să se poată preda și în online.

ADVERTISEMENT

”Pentru viitor, va trebui să gândim modalitatea în care se realizează acreditarea, pentru a se putea organiza cursuri online. Dar asta va presupune cu siguranță evaluări ale resursei umane, ale infrastructurii fizice și IT, proceduri“, a mai transmis Sorin Cîmpeanu.

Starea de alertă în România va expira de marți, 8 martie 2022, la miezul nopții, a anunțat și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

”Sunt abilitat să vă comunic că va rămâne ultima zi, Guvernul nu va prelungi starea de alertă, mâine la miezul nopţii va expira starea de alertă în România”, a informat Dan Cărbunaru, într-o conferință de presă.

Referitor la formularul de localizare a pasagerului (PLF), necesar călătoriilor peste hotare, dar și prezentarea certificatului verde în anumite locații, Dan Cărbunaru a mai spus că Ministerul Sănătăţii va clarifica în perioada următoare această situație.

ADVERTISEMENT