ADVERTISEMENT
News

Anunț alarmant al autorităților. Câte din cele 640 de spitale din România au autorizație ISU

Autor: Adrian Baciu | 16.11.2020 | 20:25
Anunț alarmant al autorităților. Câte din cele 640 de spitale din România au autorizație ISU
Anunț alarmant al autorităților. Câte din cele 640 de spitale din România au autorizație ISU. Sursa foto: hepta.ro

Autoritățile fac un anunț de-a dreptul alarmant în contextul tragediei de la Spitalul Județean din Piatra Neamț și dezvăluie că nici măcar jumătate dintre unitățile sanitare din România nu au autorizație ISU pentru incendii.

ADVERTISEMENT

Mai exact, doar 211 spitale din peste 640 au autorizație ISU pentru prevenirea şi stingerea incendiilor. Aceste date sunt oficială și au fost făcute publice de Autoritatea Naţională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).

Luni, la două zile după drama de la Piatra Neamț, au început controale în unitățile de terapie intensivă, iar pe lângă inspectorii DSP au participat și pompieri și experți în domeniu. Controalele au început de la prima oră în toată țara.

Câte din cele 640 de spitale din România beneficiază de autorizație ISU

În urma tragediei de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, autoritățile au demarat o serie de verificări la spitalele de stat din țară.

ADVERTISEMENT

Din datele oficiale, aflăm că doar 211 de spitale din cele peste 640 din toată țara au autorizație ISU pentru prevenirea și stingerea incendiilor. Datele au fost făcute publice de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate.

”Avem certitudinea că cele 200 x unităţi sanitare care sunt menţionate pe site-ul nostru au această autorizaţie, pentru că ele sunt unităţile care au intrat în procesul ciclului de acreditate de la începutul ciclului doi. Deocamdată avem garanţia că îndeplinesc această condiţie.

Marea majoritate a unităţilor evaluate până acum sunt unităţi private. Spitalele de psihiatrie funcţionează în clădiri vechi, unele chiar istorice.

ADVERTISEMENT

Nu pot obţine autorizaţia de securitate la incendiu, ci prevenire şi stingere a incendiului, dar în momentul acela, ISU e obligat să le dea o adresă pe care noi o înregistrăm, că pentru respectiva clădire nu există obligaţie legală a obţinerii”, a declarat la Antena 3, Marius Filip, director ANMCS.

În ce situație se află spitalul din Piatra Neamț

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, locul tragediei de sâmbătă, 14 noiembrie, are autorizaţie de securitate la incendiu obţinută la momentul construirii, adică înainte de 1990, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

ADVERTISEMENT

Incendiul în care şi-au pierdut viaţa 10 persoane s-a produs la etajul doi al spitalului, însă doar etajele 4 şi 5, modernizate, au obţinut autorizaţii ISU în 2015 şi în 2016. Spitalul a obţinut autorizaţie de securitate la incendiu înainte de anul 1990, potrivit Mediafax.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!