News

Anunț de ultimă oră de la sindicate. Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță în 2025, până la urmă: “Să existe o contribuție din salariul propriu”

„Ordonanța trenuleț” a creat panică printre românii. În acest sens, sindicatele au reacționat. Anunțul privind voucherele de vacanță
28.12.2024 | 19:26
Anunt de ultima ora de la sindicate Ce se intampla cu voucherele de vacanta in 2025 pana la urma Sa existe o contributie din salariul propriu
Sindicatele anunță că rămân în vigoare voucherele de vacanță. Salariații trebuie să plătească pentru ele. Foto: hepta.ro/ Guvernul României/ colaj Fanatik

Sindicatele au reacționat în urma „ordonanței trenuleț”. Voucherele de vacanță rămân în vigoare. Totuși, care este condiția care trebuie îndeplinită ca românii să poată beneficia de ele.

„Voucherele de vacanță rămân în vigoare”

A avut loc o întâlnire între sindicate, patronate și premierul Marcel Ciolacu. Subiectul discuției a fost „ordonanța trenuleț” , cu măsurile fiscale propuse pentru anul 2025.

În acest sens, sindicatele anunță că voucherele de vacanță rămân, însă cu o singură condiție. Aceea este ca fiecare salariat să contribuie din suma de 1.600 de lei, cu suma de 800 de lei, dacă dorește să beneficieze de acestea.

„Datorită şi intervenţiei patronatului s-a decis că voucherele de vacantă rămân în vigoare, cu condiţia ca din 1.600 lei să existe o contribuţie din salariul propriu, a salariatului, pentru a obţine voucherul de 1.600, adică jumătate, 800 de lei.

Este opţională obţinerea voucherului de vacanţă. Dacă dai 800 lei vei beneficia de voucher, nu dai 800 de lei, nu beneficiezi de acest lucru. Vrei voucherul de 1.600 de lei, trebuie să contribui cu 800 de lei”, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

În același timp, Gabriel Predica, vicepreşedintele Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” a menționat faptul că Guvernul va subvenționa cu cel mult 800 de lei vouchere de vacanță, însă nu au fost oferite mai multe amănunte.

„Guvernul propune următorul lucru: el va subvenţiona cu cel mult 800 de lei, aşa este formulat articolul. Nu au ştiut să răspundă, totuşi, ce se va întâmpla din perspectivă fiscală.

La momentul actual aceste vouchere de vacanţă sunt supuse impozitului pe venit, respectiv CASS”, a precizat Gabriel Predica, conform agerpres.ro.

Turismul din România, în pericol

În același timp, patronatele și sindicatele din turism au avertizat că vor protesta față de această posibilitate de eliminare a voucherelor de vacanță, care ar avea efecte negative asupra sectorului.

Reprezentanții Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) susțin că miliarde de euro se vor duce în țări precum Grecia, Turcia sau Bulgaria, în loc să rămână în țară.