News

Anunţ de ultimă oră în legătură cu învăţământul online. Ce spune ministrul Educaţiei, Monica Anisie

11.08.2020 | 15:42
Anunt de ultima ora in legatura cu invatamantul online Ce spune ministrul Educatiei Monica Anisie
ADVERTISEMENT

Guvernul pregătește o ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea învăţământul online pentru anul şcolar şi universitar 2020-2021.

Există în discuții și un proiect de lege necesar pentru prezenţa fizică la cursuri, care ar putea să permită descentralizarea deciziei la nivelul unităţilor de învăţământ, Inspectoratelor şcolare şi Direcţiilor de sănătate publică, a spus, marţi, ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

ADVERTISEMENT

Ea a precizat că se vor va face modificări la articolul 38 al Legii 55.

Reglementarea învățământului online. Ce a declarat Monica Anisie

“Este vorba, pe de o parte, de o ordonanţă de urgenţă cu precizările clare pentru modul în care vom susţine cursurile în sistem online. (…) A existat o astfel de ordonanţă de urgenţă pentru anul şcolar 2019-2020. Ea este valabilă numai până la 31 august 2020 pentru învăţământul preuniversitar şi până la 31 septembrie pentru învăţământul universitar.

Acum pregătim o ordonanţă de urgenţă în care să reglementăm acest tip de învăţare online. Pregătim şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 55 privind unele măsuri privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Modificarea este necesară pentru că trebuie să venim cu o măsură clară referitor la descentralizarea deciziei la nivelul unităţilor de învăţământ, Inspectoratelor şcolare şi Direcţiilor de sănătate publică”, a afirmat, Anisie.

ADVERTISEMENT

Ministrul Educației susține că activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor și elevilor se pot suspenda la propunerea Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar. Acest lucru se face doar cu avizul Inspectoratului şcolar judeţean şi aprobarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Monica Anisie face apel la sprijinul Parlamentului pentru reglementări privind angajarea de personal nedidactic în cadrul  învăţământul preuniversitar.

ADVERTISEMENT

“Prin în Legea 55, la articolul 27, ni se impuneau restricţii referitoare la angajare. S-a modificat şi vă mulţumim că aţi modificat articolul 27, însă modificarea nu prevedea decât posibilitatea angajării pe posturile didactice, deci numai pentru profesori, şi am deblocat numai titularizarea pentru profesori, nu şi angajarea pentru personal nedidactic de care avem atâta nevoie în aceste momente. Deci v-aş ruga să ne sprijiniţi în acest demers, deoarece pentru învăţământul universitar deblocarea a fost realizată pe toate planurile. Avem nevoie de aceste posturi suplimentare în sistemul de învăţământ preuniversitar”, a adăugat ministrul Educației.

Se pare că vor fi achiziţionate peste 500.000 de tablete pentru învăţământul online. Banii vor veni din fonduri din mai multe surse.

ADVERTISEMENT

Monica Anisie şi-a exprimat dorința ca rectificarea bugetară să fie una pozitivă pentru Ministerul Educaţiei.

ADVERTISEMENT