News

Anunţ de ULTIMA ORĂ pentru pensionari! Iată când poţi cumula pensia cu salariul

03.04.2019 | 14:34
Anunt de ULTIMA ORA pentru pensionari Iata cand poti cumula pensia cu salariul

Legislația românescă prevede că pensia poate fi cumulată cu salariul, în anumite circumstanțe. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a explicat care sunt situațiile în care pensionarilor li se permite să obțină și alte venituri pe lângă indemnizația primită de la stat.

Ce pensionari pot cumula pensia cu alte venituri

Unele categorii de pensionari pot cumula pensia cu veniturile pe care le realizează din activități independente sau de drepturi de proprietate intelectuală. Aici se încadrează cei care s-au pensionat pentru limită de vârstă, pensionari de urmaș (până la 26 de ani dacă își continuă studiile), pensionarii de invaliditate de grad I sau II, dar și pensionarii de urmași care se încadrează în gradul I sau II de invaliditate.

Pe de altă parte, cei care beneficiază de pensie anticipată (integral sau parțial) și soțul supraviețuitor (gradul I și II de invaliditate, beneficiar de pensie de urmaș), pot să adune la pensie câștiguri din activități independente, dar aici sunt și unele excepții.

Unele categorii de pensionari pot să își cumuleze veniturile din pensie cu salariul

Care sunt pensionarii care nu pot să cumuleaze salariul și pensia

Ei nu pot obține venituri în baza unui contract individual de muncă sau a unui raport de serviciu, nici în situația în care au fost aleși într-o funcție publică, numiți într-o autoritate executivă, legislativă sau judecătorească. De aici sunt exceptați consilierii locali și cei județeni, care își pot adăuga la pensie veniturile din această calitate.

Totodată, CNPP precizează că pensia anticipată, cea de invaliditate și cea de urmaș nu se pot cumula cu salariul obținut pe baza unui contract de muncă sau raport de serviciu.

“Pensia de urmaș a soțului supraviețuitor- dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, pensia de urmaş care se acordă pe o perioadă de 6 luni de la data decesului și pensia de urmaș a soţului supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani nu se culuează nici ele cu salariul, în același condiții”, mai arată Casa Națională de Pensii.