News

Anunț important al Ministrului Sănătății. În ce condiții pot învăța elevii de acasă

01.09.2020 | 16:36
Anunt important al Ministrului Sanatatii In ce conditii pot invata elevii de acasa
ADVERTISEMENT

Precizări importante ale Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. El a declarat că elevii care au acasă membri ai familiei cu boli grave, cu comorbidități sau foarte în vârstă, nu trebuie să meargă la școală și pot desfășura cursurile exclusiv online.

Elevii cu persoane grav bolnave în familie învață de acasă

Nelu Tătaru a subliniat că s-a luat în vedere și această opțiune, pentru elevii din familii cu probleme de sănătate.

ADVERTISEMENT

”Există această variantă prin care se se poate face învăţământ online, în condiţiile în care elevul are acasă persoane cu comorbidităţi sau persoane vârstnice cu care stă”, a declarat într-o conferință de presă ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a explicat și care este rolul profesorilor într-o astfel de situație. Astfel, învățătorii și profesorii nu sunt obligați să facă un triaj epidemiologic la poarta școlilor, ci doar să observe dacă un elev prezintă simptome de boală.

ADVERTISEMENT

”Este vorba de triajul observaţional pe care îl face profesorul, nu putem erija nici părintele, nici profesorul în cadru medical. Există cadru medical care va fi în şcoală şi care va iniţia împreună cu DSP o anchetă epidemiologică în condiţiile în care avem suspiciune de prezenţă SARS-CoV2”, a precizat Nelu Tătaru.

Elevii cu simptome, duși la izolator

Ministrul Sănătății a subliniat că un elev care are simptomatologie specifică infectării cu SARS-COV-2 va fi trimis la izolator de către personalul didactic şi în același timp va fi anunţat părintele său.

ADVERTISEMENT

”Elevul va fi însoţit de personalul didactic, ajunge în acea cameră, este anunţat părintele, vine părintele. Doar în cazul în care avem urgenţă imediată va fi solicitat 112 şi va merge la unitatea medical”, a spus Nelu Tătaru.

El a adăugat că medicul din unitatea de învățământ și părintele copilului vor face evaluări şi vor merge pentru alte verificări în unităţile medicale.

ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru a precizat că elevii din clasele primare vor purta mască, singurele excepții fiind la copiii de grădiniţă. Tătaru a spus că la trei cazuri de Covid-19 semnalate în trei clase diferite, instituția de învățământ se închide pentru a fi dezinfectată, iar elevii vor fi trimiși pentru două săptămâni în izolare la domiciliu.

De asemenea, a spus Tătaru, părinții nu mai sunt obligați să completeze o declarație pe proprie răspundere pentru a putea trimite copilul la școală.

”Urmează ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observaţional din informarea părintelui sau observarea elevului”, a declarat Nelu Tătaru.

Mai mult, Nelu Tătaru a precizat că personalul medical din toate școlile va fi sprijinit de către studenții de la Facultatea de Medicină.

”Noi avem tot ce înseamnă personal medical şcolar, asistenţi şi medici, urmând a fi cu studenţi din ani mari, precum şi cu rezidenţi. Fiecare unitate şcolară îşi face evaluarea şi ne va raporta în jurul datei de 7 septembrie”, a mai spus Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT