News

Anunț important despre pensii. Consiliul Fiscal vine cu un avertisment urgent

14.06.2020 | 19:57
Anunt important despre pensii Consiliul Fiscal vine cu un avertisment urgent
ADVERTISEMENT

Consiliul Fiscal avertizează că majorarea pensiilor, așa cum este prevăzută de calendarul actual, în lipsa unor măsuri de compensare, ar face ca deficitul bugetar pe anul 2021 să nu se mai reducă, așa cum plănuiau guvernanții.

Consiliul Fiscal a atras atenția cu privire la majorarea pensiilor și spune că, așa cum prevede calendarul de aplicare acum, fără alte măsuri de compensare, ar face imposibilă o reducere a deficitului bugetar în anul 2021, comparativ cu nivelul din acest an, informează Adevărul.

ADVERTISEMENT

„CF atrage din nou atenţia că menţinerea calendarului actual de aplicare a legii pensiilor, în lipsa unor măsuri compensatorii credibile şi de amploare, ar face cvasi-imposibilă o reducere a deficitului bugetar în anul 2021 faţă de nivelul din anul curent, în condiţiile în care acesta este deja periculos de înalt.

Majoarea pensiilor, extrem de periculoasă pentru buget

Revenirea la sustenabilitate fiscal-bugetară este esenţială pentru parcurgerea acestei perioade foarte dificile şi reclamă reconsiderarea calendarului de aplicare a legii a pensiilor, precum şi comunicarea din timp, publică, a planurilor de politică fiscal-bugetară”, anunță Consiliul Fiscal, în raportul pe 2019.

ADVERTISEMENT

Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, trebuie precizat că bugetul general pentru anul 2019 a fost bazat pe un scenariu de evoluţie macroeconomică, care estima o creştere a PIB de 5,5%, cu o ţintă de deficit bugetar de 2,76% din PIB.

Cu toate acestea, din cauza crizei din ultimele luni, deficitul structural estimat acum pentru anul 2019 este de 2,97% din PIB, astfel că se abate de la obiectivul pe termen mediu, de 1% din PIB.

ADVERTISEMENT

”În luna aprilie, Guvernul a adoptat în mod excepţional proiectul de rectificare a bugetului general consolidat, în contextul declarării manifestării unor circumstanţe extraordinare reprezentate de pandemia COVID-19.

Deficitul bugetar ar crește foarte mult

CF îşi menţine evaluarea cu privire la coordonatele cadrului fiscal-bugetar pentru anul 2020 din opinia sa cu privire la proiectul de rectificare bugetară publicată în 24 aprilie, considerând că, pe lângă scenariul macroeconomic asumat de Guvern şi care conduce la un deficit de 6,7%, este prudent să fie avute în vedere încă două scenarii fundamentate pe o contracţie mai severă a PIB real”, mai arată Consiliul Fiscal.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, Consiliul Fiscal preconizează că deficitul bugetar pentru 2020 ar fi mult mai mare decât cel estimat până acum.

„Cele două scenarii ar conduce la deficite bugetare pentru anul 2020 de 8,1% -8,9% şi respectiv, 9,9% -10,4% din PIB, mult peste estimarea curentă a Guvernului.

Balanţa riscurilor aferentă acestor estimări înclină, în opinia CF, pe partea negativă, respectiv înregistrarea unui nivel mai ridicat al deficitului bugetar”, mai precizează Consiliul Fiscal.

Legea pensiilor, adoptată de PSD, a intrat în vigoare parţial din toamna trecută și prevede o creștere de 40% a punctului de pensie în 2020 şi cu încă 5,6% în 2021.

Majorările respective ar face ca cheltuielile cu pensiile să reprezinte peste 14% din produsul intern brut, față de 9 procente cât este acum, ceea ce ar duce bugetul într-o situaţie extrem de dificilă.

ADVERTISEMENT