Anunţ important despre salariile angajaţilor din Sănătate. Ce se va întâmpla din 2021

Bogdan Solomon   
în HotNews
22/10/2020, 18:40
Anunţ important despre salariile angajaţilor din Sănătate. Ce se va întâmpla din 2021
Nelu Tătaru le promite angajaților din Sănătate că vor fi plătiți în funcție de aceeași grilă salarială. Sursa foto: hepta.ro

În plină pandemie de coronavirus, Nelu Tătaru încearcă să elimine inechitățile produse de legea salarizării unice adoptată cu trei ani în urmă, astfel încât întreg personalul din spitalele publice să poată fi remunerat cât de curând în funcție de aceeași grilă de salarizare.

Un prim pas a fost făcut în cursul zilei de joi, 22 octombrie, când ministrul Sănătății a avut o întrevedere cu reprezentanții Uniunii Naționale a Sindicatelor TESA din Sănătate și le-a promis că problemele vor fi rezolvate până în 2021.

La discuții a fost prezent și secretarul de stat Dragoș Garofil. Cei doi oficiali au dat asigurări că echipa instituției susține asigurarea echilibrării în sistemul sanitar. „Am finalizat studiul de impact pentru repararea acestei nedreptăți pe care îl înaintăm către instituțiile abilitate”, a explicat ministrul.

Nelu Tătaru promite că angajații din sectorul sanitar vor avea aceeași grilă de salarizare

Dorim să facem ordine în sistem și să avem o echitate a salariilor pentru toate categoriile de personal.

Susținem ca anul viitor întregul personal din spitalele publice să fie remunerat după aceeași grilă de salarizare.

Am finalizat studiul de impact pentru repararea acestei nedreptăți pe care îl înaintăm către instituțiile abilitate”, le-a transmis Nelu Tătaru angajaților TESA din Sănătate.

România a pierdut o treime din medicii calificați în țară

În altă ordine de idei, cea mai recentă analiză a organizației internaționale OECD arată că lipsa personalului medical reprezintă o problemă chiar mai mare decât lipsa echipamentelor. Asta pentru că România a pierdut o treime din medicii calificați în țară.

Dintre cei care aleg să profeseze peste hotare, majoritatea invocă atât nivelul salarial din țara de origine, lipsa echipamentelor, cât și infrastructura medicală precară. Aflată în aceeași situație, Ungaria a aprobat o creștere semnificativă a salariilor, după ce în primele luni ale pandemiei, guvernul a comandat 16.000 de ventilatoare noi pentru a suplimenta echipamentele.

În ciuda celor 2.000 de medici de terapie intensivă și asistenți medicali specializați în domeniu, resursa umană este în continuare insuficientă. De asemenea, autoritățile din Cehia au îndemnat medicii care lucrează în străinătate să se întoarcă acasă pentru a ajuta țara să facă față creșterii alarmante a cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2.

Închide ×