Anunț important despre sistemul de returnare a ambalajelor. Ce se întâmplă cu SGR-ul. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a dezvăluit ce pot face românii din cursul zilei de joi, 22 august 2024.
Veste uriașă legat de sistemul de returnare a ambalajelor din România. Care sunt, de fapt, ultimele informații despre SGR. Mircea Fechet a transmis că au fost colectate peste 1,3 milioane de ambalaje de pe teritoriul țării noastre.
Din păcate, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor recunoaște că sunt în continuare probleme. Sistemul mai are unele disfuncționalități, în special în zona rurală unde comercianții refuză preluarea sticlelor, deși au perceput garanţia de 50 de bani.
Politicianul consideră că acest aspect este unul foarte grav având în vedere că vânzătorii sunt obligați de lege să ia garanția pentru fiecare sticlă de plastic sau doză, însă nu rambursează banii. Oamenii trebuie să meargă adesea până în comuna vecină pentru a returna anbalajele.
„De foarte multe ori discutăm despre oameni în vârstă şi mai ales persoane aflate în imposibilitatea de a parcurge distanţe semnificative până la primul punct de colectare automată, aflat de cele mai multe ori în cel mai apropiat oraş.
Vreau să transmit în continuare faptul că obligaţia rămâne a comerciantului de a prelua acele ambalaje şi principiul accesibilităţii, respectiv o distanţă nu mai lungă de 500 de metri sau 200 de metri chiar, în mediul urban.
Distanță pe care o persoană ar trebui s-o parcurgă în cel mai rău caz, până la un punct de colectare nu ar trebui să fie niciodată încălcat”, a spus Mircea Fechet, conform publicației wall-street.ro.
Mai mult decât atât, politicianul a mai punctat faptul că acesta este motivul pentru care de acum înainte clienții pot face sesizări. Începând de joi, 22 august 2024, cetăţenii care se confruntă probleme în cazul sistemului de returnare a ambalajelor pot trimite reclamaţii.
Aceste reclamații se fac la numărul de telefon 0726.715.142, oamenii trebuind să aibă instalată aplicația Whatsapp. Sesizările ajung direct la Garda Națională de Mediu sau ANPC pentru a fi rezolvate cât mai repede.
„Aceste reclamaţii pe care le vom primi în scris pe Whatsapp vor fi aduse la cunoştinţa colegilor de la Garda Naţională de Mediu sau de la ANPC şi vor fi remediate şi verificate în cel mai scurt timp posibil.
Însă cetăţenii trebuie să ştie că în astfel de situaţii în care sunt trataţi cu refuzul magazinului de a le rambursa garanţia, au cui se adresa. Aveau şi până astăzi, dar încercăm să simplificăm tot acest proces”, a mai spus Mircea Fechet, mai arată sursa citată.