News

Anunț important făcut de medicul Mihai Craiu. Care este probabilitatea ca un copil infectat cu Covid-19 să ajungă la spital

18.09.2020 | 19:13
Anunt important facut de medicul Mihai Craiu Care este probabilitatea ca un copil infectat cu Covid19 sa ajunga la spital
ADVERTISEMENT

Medicul Mihai Craiu îi liniștește pe toți părinții din România și le transmite că numărul de copii spitalizați pentru că ar fi infectați cu Covid-19 este mic.

Anunțul vine în contextul în care băiatul de 9 ani din Buzău care a ajuns în stare gravă la Terapie Intensivă în București a speriat părinții din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, cazul din Buzău este o excepție de la regulă, lucru confirmat de majoritatea specialiștilor, în frunte cu medicul pediatru Mihai Craiu.

Probabilitatea ca un copil să facă o formă gravă de Covid-19 este mică

Concret, la nivel mondial, copiii cu vârsta de 0-9 ani reprezintă sub 1% din totalul celor îmbolnăviți cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

„În principiu, pentru copiii anterior sănătoşi (n.r. infecţiei cu noul coronavirus), părinţii celor mai mulţi copii din România nu ar trebui să aibă niciun fel de motiv de îngrijorare. Pentru că toţi ceilalţi copiii de etnie caucaziană din ţări europene, Franţa, Germania, Marea Britanie, SUA, vorbesc de copii cum sunt imensa majoritate a copiilor români care nu au background etnic diferit, cum ar fi în Statele Unite, unde sunt afroamericani mai mulţi sau în zone unde există copii de origine asiatică. La copiii caucazieni anterior sănătoşi de vârstă mică, însemnând între zero şi 9 ani inclusiv, proporţia de pacienţi spitalizaţi este extrem de mică. Ei reprezintă sub un procent din toţi bolnavii confirmaţi cu infecţia COVID-19 în lume. Sunt puţini faţă de toate celelalte grupe de vârstă. În afară de faptul că sunt puţini, severitatea nu este foarte mare“, a explicat Craiu pentru Agerpres.

În majoritatea cazurilor, anunță Craiu, boala se manifestă ca o infecție obișnuită de căi aeriene superioare, ca o răceală.

ADVERTISEMENT

De altfel, părinţii copiilor care au avut deja COVID, inclusiv români, spun că a semănat cu alte răceli de la grădiniţă din anii precedenţi, adică pot avea febră, tuse, nas înfundat, dureri în gât, ceva expectoraţie, poftă de mâncare mică. Nişte simptome obişnuite, nu există niciunul special, aşa cum sunt la adulţi – lipsa mirosului şi pervertirea gustului, acestea nu prea apar la copilul mic… Nu sunt nişte semne speciale la copii. Dacă tot vorbim despre cazul sever de la Spitalul “Victor Gomoiu”, trebuie spus că el  este foarte bine îngrijit de experţi. Această complicaţie, chiar şi gravă în principiu, poate fi controlată terapeutic foarte bine şi în România. Nu există niciun fel de risc major câtă vreme copilul este în spital şi este asistat cu echipamente de terapie intensivă”, a adăugat medicul pediatru, conform sursei citate.

Medicul Craiu a explicat că micuții fac complicații la inimă, nu la plămâni, astfel că nu au nevoie de ventilare mecanică. De aici și boala confundată inițial cu sindromul Kawasaki, așa numitul sindrom inflamator multisistemic (PIMS).

ADVERTISEMENT

Craiu le cere părinților să nu intre în panică în cazul în care copilul lor se infectează cu Covid-19, atât timp cât micuțul poate să se joace, să mănânce sau să facă efort.

Din totalul copiilor infectați la nivel mondial, 790 au făcut complicații, un număr extrem de mic raportat la numărul total de copii care există în lume (1.5 miliarde conform UNICEF).

ADVERTISEMENT