Clienții din România ai PPC, Engie, E.ON, Hidroelectrica sau ai oricărui alt furnizor de energie și gaze naturale trebuie să fie la curent cu toate datele de pe o factură. Obligativitatea impusă de ANRE.
Lună de lună, fie în cutia poștală sau în format electronic, primim de la furnizorul nostru de energie electrică și gaze naturale clasică factură. Fie că suntem abonați la PPC România (fostul Enel), Engie, E.ON sau Hidroelectrica, e important să fim la curent cu prevederile în vigoare.
Astfel, potrivit unei măsuri recent a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), clienții casnici trebuie să primească de la furnizorii de energie electrică sau gaze naturale, odată cu factura, o serie de informații importante. Printre acestea: perioada pentru care s-a facturat energia, cantitatea consumată, dar și detalii legate de scadența facturilor.
Potrivit celor de la ANRE, în cazul facturii la curent, informațiile minime pe care furnizorul este obligat să le ofere în factură sunt, în primul rând, cele de bază.
Vorbim aici de datele de identificare şi de contact ale furnizorului şi ale clientului final, numărul şi data emiterii facturii, termenul de plată scadent și perioada pentru care s-a facturat energia consumată.
Apoi, trebuie explicat pentru fiecare client modul în care a fost stabilită cantitatea de energie electrică facturată. Sunt incluse aici măsurarea, estimarea sau auto-citirea.
Tot pe factură, clientului trebuie să-i fie prezentată semnificația fiecărei obligaţii de plată cuprinse în factură. Aici vorbim de energie activă facturată, energie reactivă facturată, corecţii de energie activă/reactivă, taxă pentru putere, penalităţi pentru depăşirea puterilor contractate, penalităţi pentru abateri de la prognoza de consum, penalităţi pentru întârziere la plata facturilor etc., conform Avocatnet.
Extrem de important pentru un client este să afle și ce modalități de plată are pentru o factură. Pentru că pot exista cazuri de litigii, oamenii mai trebuie să primească și informaţii privind drepturile şi căile de atac de care dispun. Iată alte date pe care furnizorii trebuie să le pună la dispoziție:
Pe o factură de la gaze, clienții trebuie să poate verifica informații privind preţul actual şi consumul real de gaze naturale, să vadă comparaţii între consumul actual al clientului final şi consumul corespunzător aceleiaşi perioade a anului anterior, în măsura în care aceste informaţii sunt disponibile, preferabil sub formă grafică.
Nu trebuie să lipsească informaţii privind conceptul de eficienţă energetică, respectiv datele de contact ale unor instituţii cu atribuţii în domeniul energiei. Aici, clienţii finali pot obţine informaţii privind măsurile disponibile de îmbunătăţire a eficienţei energetice, profilurile de referinţă privind consumul individual şi alte specificaţii tehnice ale aparatelor energetice care pot contribui la reducerea consumului.
ATENȚIE! Dacă nu găsiți toate informațiile enumerate mai sus în facturi, trebuie să vă adresați, în primă instanță, furnizorului de electricitate, respectiv de gaze naturale. Apoi, pentru informații suplimentare, vă puteți adresa direct la ANRE.