News

Anunţ important pentru contribuabili! ANAF nu mai pune popriri pentru anumite datorii

29.06.2020 | 20:32
Anunt important pentru contribuabili ANAF nu mai pune popriri pentru anumite datorii
ADVERTISEMENT

Suspendarea popririlor nu vizează toate tipurile de datorii, doar pe cele bugetare.

Această clarificare a fost făcută de experți, în condițiile în care popririle fiscale și pentru alte creanțe bugetare sunt suspendate deja din timpul stării de urgență.

Guvernul a decis în ultimele zile să prelungească această măsură pentru câteva luni, însă există o confuzie generală atunci când vine vorba despre popririle pe salarii.

ADVERTISEMENT

Anunț împortant făcut de ANAF, referitor la popriri

Sursa citată menționează că oamenii au înțeles eronat că în acestă perioadă nu poate fi operată niciun fel de poprire.

Cu toate aceste măsuri care au venit și au trecut în ultimele luni, numeroase confuzii s-au născut cu privire la aplicarea sau nu a unora dintre ele. Am remarcat că una dintre confuziile care încă planează printre cei ce se ocupă de salarizare este cu privire la instituirea popririlor pe salarii”, au punctat experții de la avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Potrivit OUG nr. 99/2020, doar popririle pentru creanțe bugetare sunt suspendate, până în 25 octombrie inclusiv.

Se suspendă sau nu începe executarea silită prin înființarea popririi a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești definitive pronunțate în materie penală, precum și a ajutoarelor de stat a căror recuperare a fost dispusă printr-o decizie a Comisiei Europene/furnizorului ajutorului de stat sau a unei instanțe naționale”, este menționat în OUG nr. 29/2020.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, nu sunt vizate de aceste prevederi acele popriri care privesc datorii de orice alt fel, așadar angajatorii nu trebuie să permită efectuarea lor dacă sunt cerute de executori.

Popriri pentru alte tipuri de datorii s-au făcut și în timpul stării de urgență, menționează sursa citată. Extrem de important, indemnizație de șomaj tehnic și cea pentru PFA nu a putut fi poprită, fiind exceptate de Guvern prin ordonanță de urgență.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, în momentul în care popririle pentru creanțele bugetare vor fi reluate, va începe să funcționeze și sistemul e-Popriri, blocat momentan de pandemie.

ADVERTISEMENT