News

Anunț important pentru elevi. Ce spune ministrul Educației despre redeschiderea școlilor

26.01.2021 | 21:08
Anunt important pentru elevi Ce spune ministrul Educatiei despre redeschiderea scolilor
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dat asigurări că redeschiderea școlilor pe 8 februarie, când începe semestrul al doilea, nu este condiționată de vaccinarea cadrelor didactice. Se va reveni, în schimb, asupra deciziei în situația în care evoluția epidemiologică a țării se va înrăutăți.

Deși nu au fost obligați, în jur de 8.000 de profesori s-au vaccinat deja, iar alți 80.000 le vor urma exemplul, de îndată ce dozele necesare vor fi suficiente. „Vaccinarea fiecărui cadru didactic înseamnă o diminuare a ratei de răspândire a virusului şi o creştere a ratei de siguranţă a elevilor”, a declarat oficialul la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Cât despre orele remediale, care se vor adăuga celor săptămânale pentru recuperarea materiei pierdute în timpul școlii online, Câmpeanu sugerează ca acestea să fie împărțite în așa fel încât să nu copleşească elevul.

Redeschiderea școlilor pe 8 februarie nu este condiționată de vaccinarea profesorilor

Încă din data de 14 ianuarie a fost anunţat public faptul că vaccinarea este un element important, care, însă, nu condiţionează interesul major de deschidere a şcolilor cu prezenţă fizică în data de 8 februarie, sub rezerva evoluţiei epidemiologice.

ADVERTISEMENT

Evoluţia epidemiologică este factorul care determină decizia de a deschide şcolile pe data de 8 februarie după cele 3 scenarii. Vaccinarea nu condiţionează. Noi, din Educaţie, venim cu aceleaşi elemente care pledează pentru deschiderea şcolii pe 8 februarie considerând că riscul nu poate fi eliminat total nici în România, nici într-o altă ţară. Dar el trebuie păstrat în limitele în care poate fi gestionat.

Nu există obligativitatea vaccinării. Există, însă, importanţa conştientizării importanţei şi necesităţii vaccinării. Am organizat un webinar în care aşteptăm 20.000 de persoane din învăţământ să participe.

ADVERTISEMENT

Am invitat persoane medicale credibile, de la Valeriu Gheorghiţă,  Raed Arafat la doctorul Rafila, inclusiv specialişti în promovarea ştirilor false, Alina Bârgăoanu, care să răspundă întrebărilor cadrelor didactice.

Există un număr de 47% cadre didactice în învăţământul pre-universitar care sunt înscrise în platformă. 31% din cadrele didactice din învăţământul pre-universitar, adică 60.000 de cadre didactice sunt deja programate. La nivelul personalului auxiliar există un procent de 50% de persoane deja înscrise în platformă şi 34% sunt deja programate.

ADVERTISEMENT

Un număr de 6000 de angajaţi în învăţământ s-au vaccinat deja. Am garanţia doctorului Valeriu Gheorghiţă că înainte de 8 februarie va exista o prioritate sistemică a personalului din învăţământ, fără a afecta planificările deja făcute.

 Factorul determinant pentru decizia de deschidere a şcolilor este rata de infectare. Vaccinarea personalului din şcoli este un factor important, dar nu condiţionează. Însă, vaccinarea fiecărui cadru didactic înseamnă o diminuare a ratei de răspândirii a virusului şi o creştere a ratei de siguranţă a elevilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ce se întâmplă cu orele care trebuie recuperate

În altă ordine de idei, ministrul Educației recomandă ca orele remediale să fie programate astfel încât elevul să poată recupera materia pierdută în timpul școlii online fără să fie copleșit.

În primul rând, sunt de acord că numărul de ore săptămânal este mare pentru elevi şi că trebuie micşorat. În al doilea rând l-aş întreba pe domnul profesor cum crede că se pot repara nişte pierderi fără să adaugi nişte ore?

Cele 5 ore pe săptămână pot fi distrubuite, o oră în fiecare zi. Programul de recuperare va fi stabilit exclusiv de profesor şi elevi, nu cu director, nu cu inspector general, nu cu ministru.

De comun acord, cu consultaţia părinţilor. Nu există restricţii. Noi trebuie să asigurăm cadrul legal şi plata profesorilor. Îmi doresc să fie mulţi profesori care să răspundă acestei nevoi, de aceea şi tariful propus este motivant”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT