News

Anunţ important pentru elevi. Schimbări în programa şcolară: se introduc noi materii

01.10.2020 | 15:36
Anunt important pentru elevi Schimbari in programa scolara se introduc noi materii
ADVERTISEMENT

La propunerea Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L Caragiale” din București, Ministerul Educației a decis introducerea unor materii opționale menite să-i inițieze pe elevi încă de la vârste fragede în tainele artei teatrale.

Este vorba despre disciplinele „Eu și scena” (clasele a III-a și a IV-a),  „Teatrul și noi” (clasele a VI-a și a VII-a), și „Laboratorul de teatru” (clasele a X-a și a XI-a). Anunțul a fost făcut de ministrul Monica Anisie, la capătul ceremoniei de deschidere a noului an universitar organizate de UNATC.

ADVERTISEMENT

Totodată, având în vedere actuala situație epidemiologică a României, studenții vor beneficia de o majorare cu 10% a subvenției pentru cămine și cantine. Acestei măsuri i se adaugă și alocarea din fonduri europene a sumei de 10 milioane de euro pentru universități, în vederea achiziției de dezinfectanți și echipamente sanitare de protecție.

Monica Anisie anunță introducerea unor noi materii opționale în învățământul preuniversitar

Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” a propus în acest an școlar Ministerului Educației introducerea în curriculum la decizia școlii a unei discipline din domeniul artei teatrale.

ADVERTISEMENT

MEC a aprobat prin ordin de ministru ca elevii sa studieze la clasele a III-a și a IV-a disciplina “Eu și scena”, la clasele a VI-a și a VII-a disciplina “Teatrul și noi”, la clasele a X-a și a XI-a “Laboratorul de teatru”. Ca profesor de Limba și literatura română și ministru, consider că acesta este un moment important pentru educație”, a declarat Monica Anisie.

Universitățile vor primi echipamente de protecție: „Dificultățile să fie transformate în oportunități”

În altă ordine de idei, ministrul Educației a dat asigurări că toate universitățile din țară vor avea parte de sprijinul instituției pe care o conduce în vederea dotării cu echipamentele de protecție necesare în această perioadă. De asemenea, a fost majorată subvenția pentru cazarea în căminele studențești.

ADVERTISEMENT

Am mare încredere în capacitatea universităţilor de a găsi cele mai bune soluţii pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor didactice, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenţie recomandate de autorităţile sanitare.

Trebuie să dăm dovadă de flexibilitate, să ne adaptăm de la o săptămână la alta, să acţionăm rapid şi eficient în favoarea studenţilor şi cadrelor didactice astfel încât să nu fie afectată dobândirea cunoştinţelor necesare unor absolvenţi calificaţi ai programelor de studii.

ADVERTISEMENT

Vă încurajez să depuneţi toate eforturile în aşa fel încât la momentul reluării activităţilor faţă în faţă să dovediţi că educaţia contează. Ţinând cont de situaţia epidemiologică actuală, instituţiile de învăţământ superior de stat vor fi sprijinite şi în vederea dotării cu echipamente de protecţie medicală.

Ştiu că acest nou an universitar este unul aparte, dar sunt convinsă că va fi unul reprezentantiv pentru calitatea educaţiei, respectând în acelaşi timp misiunea universităţilor, dar şi recomandările medicale. Şi îmi doresc ca toate dificultăţile impuse de contextul epidemiologic să fie transformate în oportunitate de noi toţi.

În contextul actual al situației epidemiologice, pentru a se putea implementa și asigura măsurile de distanțare fizică în spațiile de cazare existente și în spațiile de servire a mesei, am decis creșterea subvenției pentru cămine-cantine cu 10%.

Sumele se alocă proporțional cu numărul de unități de subvenție (studenți echivalenți unitari), în baza unei metodologii propuse de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior. De această subvenție beneficiază și studenții care încheie, conform legislației în vigoare, contracte de închiriere.

Această măsură vine în completarea alocării, din fonduri europene, a sumei de 10 milioane de euro pentru universități, în vederea achiziției de dezinfectanți, echipamente sanitare de protecție, inclusiv pentru zona de cămine-cantine”, a anunțat Monica Anisie.

ADVERTISEMENT