Anunţ important pentru români. Bani în plus pentru anumite persoane în an electoral

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
20/08/2016, 00:03
Anunţ important pentru români. Bani în plus pentru anumite persoane în an electoral

După ce au avut grijă să-şi voteze pensii speciale, aleşii au pregătit pentru ultima sesiune a acestui Parlament o serie de alte legi care ar oferi beneficii unor categorii sociale sau profesionale- de la profesori, personal medical până la indemnizaţii pentru mame sau persoane asistate social.

Senatorii vor începe sesiunea cu un vot privind introducerea pensiilor speciale pentru profesori. Proiectul a trecut deja de etapa dezbaterilor în plen, votul final urmând să fie dat în prima săptămână a sesiunii. Potrivit Raportului dat de comisiile de învăţământ şi de muncă din Senat, proiectul iniţial, care se referea doar la acordarea pensiilor de serviciu pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar, a fost extins la întreg personalul didactic din învăţământ. Astfel, profesorii cu o vechime efectivă de 30 de ani în învăţământ, vor beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni.

Raportul celor două comisii introduce şi pensiile de urmaş. ”La decesul susţinătorului soţul sau soţia şi copii în vârstă de până la 16 ani sau dacă continuă studiile până la 26 de ani beneficiază de pensie de urmaş, în condiţiile prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii, din pensia de serviciu în plată sau la care ar fi avut dreptul susţinătorul decedat, actualizată, după caz”, se arată în raportul dat de cele două comisii.

În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu este mai mic decât cel al pensiei din sistemul public, se acordă cuantumul cel mai avantajos. Guvernul nu susţine adoptarea acestui proiect de lege. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a Senatului la solicitarea liderului grupului parlamentar al PSD, Mihai Fifor.

Potrivit Mediafax, senatorul PSD Alexandru Cordoş este iniţiatorul unui proiect de lege, adoptat de Senat şi aflat la comisii la Cameră, potrivit căruia pensionarii şi persoanele cu handicap grav şi cu handicap accentuat pot solicita compensarea în bani a 50% din contravaloarea tichetelor de călătorie pe un an calendaristic. Comisia juridică, Comisia pentru sănătate şi Comisia pentru egalitatea de şanse au avizat favorabil proiectul, care este respins de Guvern, în timp ce Consiliul legislativ a avizat şi el negativ iniţiativa.

Autorităţile publice locale ar putea aproba ajutoare pentru energie termică, gaze naturale, energie şi combustibili solizi sau petrolieri persoanelor vulnerabile şi celor aflate în dificultate în sezonul rece, potrivit unui proiect de lege iniţiat de trei parlamentari de la PNL. Proiectul se află la comisii la Camera Deputaţilor, for decizional, însă a fost respins de Senat.

SURSA: romaniatv.net

Ştirea MOMENTULUI

Scandal după Hajduk – FCSB! Acuze la adresa unui jucător: “Şi-a urmărit interesele meschine”

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×