News

Anunț important pentru români. Persoanele care vor fi testate pentru COVID la intrarea în Grecia

23.11.2020 | 14:41
Anunt important pentru romani Persoanele care vor fi testate pentru COVID la intrarea in Grecia
ADVERTISEMENT

Pentru a limita răspândirea cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus pe teritoriul Greciei, autoritățile au decis ca o anumită categorie de persoane să fie supusă obligatoriu testării rapide pentru depistarea acestei infecții. Potrivit comunicatului transmis recent de Ministerul Afacerilor Externe, este vorba despre cele care intră în țară pe cale rutieră, prin punctul de frontieră Promachonas.

Accesul pe teritoriul Republicii Elene va fi permis numai persoanelor care vor obține un rezultat negativ la testarea rapidă”, anunță reprezentanții instituției. Trebuie precizat, însă, că transportatorii de marfă sunt exceptați de la această măsură.

ADVERTISEMENT

Dacă în primul val a fost mai puțin afectată în comparație cu alte state europene, Grecia se confruntă de data aceasta cu o situație critică. În plus, locurile din spitale sunt din ce în ce mai puține, în special la Salonic, al doilea oraș al țării, unde datele oficiale arată că o persoană din trei are coronavirus.

Grecia anunță noi măsuri. Persoanele care intră în țară prin punctul de frontieră Promachonas vor fi testate pentru COVID

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile elene au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, în contextul pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Astfel, în conformitate cu informațiile comunicate oficial de autoritățile elene, începând cu data de 20 noiembrie 2020, toate persoanele care intră în Republica Elenă, pe cale rutieră, prin punctul de frontieră Promachonas, vor fi supuse testării rapide pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, rezultatul fiind comunicat imediat.

Accesul pe teritoriul Republicii Elene va fi permis numai persoanelor care vor obține un rezultat negativ la testarea rapidă. Sunt exceptați de la măsura testării rapide transportatorii de marfă. MAE subliniază că această nouă măsură are un caracter suplimentar, menținându-se obligativitatea prezentării unui test PCR negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul elen.

ADVERTISEMENT

Totodată, MAE reamintește că toate persoanele care intră în Republica Elenă au obligația de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul din care sosesc.

MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români de a se informa temeinic anterior deplasării în străinătate și de a respecta cu strictețe  măsurile adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena 00302106774035 sau al Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Testele rapide nu vor mai putea fi vândute în farmaciile din România

În altă ordine de idei, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat că testele rapide antigen pentru depistarea infecțiilor cu SARS-COV-2 nu vor mai putea fi vândute în farmaciile din țara noastră. Sunt, însă, disponibile online, având în vedere că nu există momentan prevederi legale care să interzică această practică.

Testul antigen este cel mai nou tip de testare şi, în acest moment, este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaşte.

Testul antigen poate indica infecţia în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecţia este activă. Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat”, informează specialiștii.

ADVERTISEMENT