Românii care au conturi bancare trebuie să fie foarte atenți. Aceștia pot pierde accesul la bani, dacă nu țin cont de anumite detalii. Iată despre ce este vorba!
Aproape că nu există român care să nu aibă cel puțin un cont deschis la una dintre băncile din România. Mulți dintre ei au optat pentru conturi bancare comune, mai ales dacă vorbim despre familii sau parteneri de afaceri. Potrivit capital.ro, românii aflați în această situație trebuie să cunoască o serie de detalii.
Conturile bancare comune sunt ușor de gestionat, însă, necesită o atenție mai mare. Ceea ce nu știu mulți români este faptul că, în cazul în care un titular a decedat, accesul celorlalți la fonduri este supus unor anumite proceduri.
În astfel de situații, titularul contului rămas în viață trebuie neapărat să prezinte băncii dovada decesului, mai exact, certificatul de deces. În unele cazuri, este posibil ca banca să mai solicite și alte document de identificare pentru a permite accesul titularului rămas în viață la cont.
De obicei, garantarea accesului nu se realizează imediat. Banca are dreptul de a îngheța contul pe o perioadă de timp, acest proces fiind considerat o măsură de protecție. Această măsură are ca scop prevenirea anumitor pretenții din partea creditorilor titularului sau a moștenitorilor.
După ce titularul rămas în viață a primit acces la cont, poate face anumite modificări. De exemplu, poate elimina numele decedatului, însă, numai după ce a prezentat la bancă certificatul de deces sau testamentul.
Românii care au astfel de conturi comune trebuie să știi că moștenitorii pot revendica o parte din bani. De obicei, asta se aplică atunci când defunctul a contribuit substanțial la suma din cont. Astfel, moștenitorii pot cere includerea banilor în masa succesorală.
Pentru a putea trece banii în masa succesorală, moștenitorii trebuie să prezinte la rândul lor o serie de acte. Este esențial să dovedească accesul la bani cu ajutorul unui testament sau a unei declarații de moștenitori.