News

Anunț important pentru românii care au terenuri agricole. Greșeala uriașă care anulează contractul de vânzare, scrie clar în lege

La ce trebuie să fie atenți românii care au de gând să vândă terenuri agricole. Nerespectarea unei singure reguli duce la anularea tranzacției.
31.05.2024 | 10:52
Anunt important pentru romanii care au terenuri agricole Greseala uriasa care anuleaza contractul de vanzare scrie clar in lege
Greșeala care poate anula contractul de vânzare - cumpărare al unui teren agricol. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Românii care au de gând să vândă sau să cumpere un teren agricol trebuie să fie foarte atenți. O simplă greșeală poate duce la anularea contractului de vânzare – cumpărare. Iată ce stipulează noua lege.

Noua lege publicată în Monitorul Oficial care reglementează vânzarea de terenuri extravilane

Pe data de 30 aprilie a fost publicată în Monitorul Oficial o nouă lege care reglementează vânzarea terenurilor agricole. Această lege schimbă complet regulile de vânzare care se aplicau în cazul terenurilor extravilane.

ADVERTISEMENT

De acum încolo, cine nu ține cont de prevederile noii legi trebuie să știe că va fi nul contractul de vânzare – cumpărare. Mai exact, tranzacțiile vor fi nule dacă nu se plătește impozitul obligatoriu aferent acestor terenuri.

Legea publicată în Monitorul Oficial are un nou articol care prevede clar obligația de plată a acestui impozit. Aliniatul (2) al articolului 16 din lege este cel care stipulează condițiile înstrăinării terenurilor agricole.

ADVERTISEMENT

”Înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea prevederilor art. 4(2) referitoare la obligația de plată a impozitului este interzisă și se sancționează cu nulitatea relativă.”, se stipulează în lege.

Cum se stabilește impozitul care condiționează tranzacția și cui îi revine obligația achitării lui

Cu alte cuvinte, un teren agricol se poate vinde înainte de împlinirea termenului de 8 ani de la cumpărare. Însă, doar cu obligația ce îi revine vânzătorilor de a plăti impozitul.

ADVERTISEMENT

Acest impozit reprezintă o cotă de 80% ce se aplică diferenței dintre valoarea terenurilor agricole de la data vânzării și cea de la data cumpărării. Valoarea terenurilor care fac obiectul tranzacției se stabilește de către camera notarilor publici.

Nu doar plata impozitului este noua regulă care se aplică celor care vor să vândă terenuri extravilane. Noua lege mai cuprinde câteva aliniate noi care stipulează excepțiile cărora nu li se aplică actualele reglementări.

ADVERTISEMENT

”Terenurile agricole situate în intravilan și terenurile care formează un singur imobil, identificat printr-un singur număr cadastral, compuse parțial dintr-o suprafață majoritară aflată în intravilan, cu categoria de folosință curți/construcții, și parțial în extravilan, cu destinație agricolă, nu intră sub incidența prezentei reglementări.”, se arată în textul legii.

De acum încolo, românii care au de gând să încheie astfel de tranzacții trebuie să se asigure că respectă prevederile noii legi. În caz contrar, contractul de vânzare – cumpărare este declarat nul, iar tranzacția nu este valabilă.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”