News

Anunț important pentru românii care vor să-și petreacă vacanța în Cipru! Sunt obligați să se autoizoleze timp de 14 zile

22.07.2020 | 15:29
Anunt important pentru romanii care vor sasi petreaca vacanta in Cipru Sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile
ADVERTISEMENT

Cipru, una dintre destinațiile de vacanță preferate de români preia modelul Greciei și introduce noi condiții pentru turiști. Începând de miercuri, 22 iulie, cei care și-au planificat concediul în această țară trebuie să știe că vor fi nevoiți să se autoizoleze la domiciliu.

În plus, trebuie să prezinte un test negativ de COVID-19, efectuat cu până la 72 de ore înainte, având în vedere că România a fost inclusă pe lista statelor din categoria C, care prezintă un risc crescut în privința infectării cu noul tip de virus.

ADVERTISEMENT

Cipru se numără printre țările care au reușit să țină sub control pandemia, până acum fiind înregistrate aproximativ 1.000 de cazuri de îmbolnăvire și doar 19 decese. România, în schimb, se află la polul opus, doar în ultimele 24 de ore fiind raportate 1.030 de infectări.

Cipru introduce România în categoria C! Turiștii vor fi obligați să se autoizoleze la domiciliu

Din data de 23 iulie, autoritățile cipriote au plasat România în categoria C de țări. De la această dată, intrarea este permisă NUMAI cetățenilor ciprioți și rezidenților legali veniți din România (cu condiția ca aceștia să aibă asupra lor atestatul de rezidență, respectiv foaia galbenă).

ADVERTISEMENT

Orice alte persoane provenind din țări din categoria C care au nevoie să călătorească în Cipru nu o pot face face decât după obținerea unui permis special eliberat de Ministerul de Interne. Solicitările vor fi înaintate la adresa covid19@crmd.moi.gov.cy.

Turiștii români care au rezervate vacanțe în Cipru în perioada următoare sunt sfătuiți să le reprogrameze, în funcție de evoluția pandemiei în România și de măsurile luate de autoritățile cipriote. Ministerul Sănătății al R. Cipru actualizează, săptămânal, lista țărilor din care este permisă intrarea, în funcție de datele epidemiologice din fiecare țară”, a transmis Ambasada României în Republica Cipru.

ADVERTISEMENT

Actele necesare intrării în R. Cipru:

  • autorizația de călătorie, obținută de pe portalul www.cyprusflightpass.gov.cy , unde trebuie să se înregistreze orice persoană, indiferent de vârstă, care dorește să călătorească în Cipru, cu 24 de ore înaintea călătoriei. Pașii de urmat: completarea electronică unui chestionar COVID și introducerea datelor de zbor
  •  prezentarea unui test PCR de coronavirus negativ (în limba engleză), efectuat cu maxim 72 de ore înainte de plecare. Se admite doar testul PCR (exudat), nu cel de sânge (anticorpi).
  • permisul special eliberat de Ministerul de Interne pentru persoanele nerezidente.

Pasagerii care nu au asupra lor autorizația de călătorie completată online, corect (Cyprusflightpass) vor fi amendați cu 300 de euro. Personalul din aeroport (ofițeri de poliție de la imigrări, alți oficiali din aeroport) are dreptul de a amenda pe loc pe oricine încalcă această regulă. Persoanele care dau declarații false cu privire la traseul călătoriei sunt pasibile de urmărire penală.

ADVERTISEMENT

Cu privire la tranzit, autoritățile cipriote au precizat că acesta este permis doar în următoarele condiții:

  • cetățenii români care se află pe teritoriul ocupat, așa numita ”Republică Turcă a Ciprului de Nord” nu vor primi autorizația de traversare decât în cazuri umanitare (deces al unui membru de familie, situații medicale de urgență)
  • se va utiliza exclusiv punctul de trecere Metehan.

Toți cetățenii care vin din țări din categoria B sunt obligați să prezinte la intrare un test covid efectuat cu maxim 72 de ore înaintea călătoriei. Dacă un cetățean român este rezident într-o țară din categoria A sau B, trebuie să respecte prevederile pentru țările din aceste categorii.

Dacă un cetățean român călătorește într-un stat din categoria A sau B, unde stă mai puțin de 14 zile, și de acolo dorește să călătorească în Cipru, nu va putea veni decât dacă este rezident al R. Cipru, cu obligativitatea autoizolării 14 zile după intrare.

ADVERTISEMENT